Тази седмица Microsoft се завръща в Moscone Center в Сан Франциско за годишната си конференция Build, която HiComm ще отразява на живо. Подобно на всяка пролет компанията представя бъдещите си планове за развитие на софтуера. За разлика от миналата година, когато фокусът беше почти изцяло върху Windows 10, сега Microsoft ни готви нещо по-разнообразно. Основната цел на Build 2016 е да привлече повече разработчици в екосистемата на Microsoft, но това в никакъв случай не изчерпва интересните неща, които ни очакват.

Събитието започва в сряда в 8:30 местно време, или 18:30 българско, и HiComm ще отразява най-важното на живо. Очаквайте и впечатления от първо лице от Hololens. Какво друго ни очаква обаче?

Windows 10

От премиерата на Windows 10 насам Microsoft постоянно ъпдейтва новата си операционна система, с което я прави все по-добра. Въпреки това на Build очакваме първите изцяло нови функции, за които компанията подсказа наскоро. Най-очевидните промени ще са в Live Tiles и известията, за което разбрахме от програмата на конференцията. Новите „живи плочки“ ще бъдат по-интерактивни и работата с тях ще бъде улеснена.

Друг голям фокус за Microsoft e гласовият асистент Cortana, който все още има немалко за наваксване спрямо конкурентните предложения на Google и Apple. Една от надеждите ни е на Build да научим за подобрения в софтуера и неговите версии за Windows, Android и iOS.

 

 

Накрая, но може би най-важните новини, които би трябвало да научим от Build, са свързани с приложения. По-рано през седмицата стана ясно, че има готово универсално Skype приложение за Windows 10, като конференцията е идеалното място за премиерите на други големи програми. Facebook и Instagram са сред топ заподозрените, но реално възможностите са неограничени.

По-любопитното е, че с Windows 10 приложенията работят не само на десктоп и лаптоп компютри, а и на таблети, смартфони и Xbox One, но въпреки това разработчиците още не са показали особен интерес към платформата. Другият ключов момент около операционната система е, че Microsoft работи над нея като над услуга с постоянни подобрения, а не както досега – софтуер с нова версия на всеки няколко години.

 

Windows Phone

В края на миналата година Microsoft пусна Lumia 950 и 950XL на пазара, но това не помогна особено на продажбите на серията. Вероятно това е причината компанията да не планира производството на кой знае колко нови модели през 2016, така че тенденцията вероятно ще се запази. Именно заради това не е ясно какви точно са плановете на Microsoft по темата въпреки силното промотиране на кросплатформените възможности на Windows 10. Засега изглежда фокусът е върху приложения за iOS и Android, като Outlook, Sunrise и Wunderlist, но за да привлече интереса на разработчиците, компанията ще се наложи да разкаже повече в следващите дни.

 

Xbox One и приложенията му

От премиерата на последната конзола Xbox насам Microsoft шушука за приложенията за системата. Времето за по-конкретни разговори настъпи и на Build очакваме повече информация за плановете на Microsoft около разработката на мултиплатформени игри и приложения за Xbox и Windows 10. Друга ключова новина, за която се надяваме да чуем повече, беше отварянето на Xbox Live за кросплатформен мултиплейър с PlayStation играчи. Въпреки че всичко това може да бъде оставено за E3, предвид факта, че Xbox е гейминг продукт в основата си, надеждите са за интересни новини още тази седмица.

 

HoloLens

Тази седмица Microsoft започна да доставя версии за разработчици на HoloLens – очилата за добавена реалност. Това означава, че потребителската версия е все по-близо, а на Build вероятно ще видим работещо демо на някои приложения. Въпреки че е рано за истински игри и приложения, демото на Build 2016 със сигурност ще е интересно, а скоро би трябвало да видим и пълните възможности на HoloLens.

Облака, Office и изненада

Облачната платформа Azure е ключова за Microsoft и със сигурност ще чуем много за нейното развитие на Build. По-важни ще са всички подобрения в платформата и това, как разработчиците ще могат да се възпзолзват от нея, за да улеснят работата си и да дадат възможност за по-бързо разрастване на бизнесите им. По отношение на Office и като цяло приложенията за продуктивност, компанията ще наблегне върху това, как софтуерът помага за подобряване на възможностите за работа. Освен това би трябвало да научим повече за интеграцията на Sunrise в Outlook, както и плановете на Microsoft за Wunderlist и SwiftKey.

На финала както винаги очакваме изненада. Миналата година това беше HoloLens, така че едва ли сега Microsoft ще може да надскочи себе си. Слуховете говорят, че ще става дума за функции в Windows 10, но до довечера можем само да спекулираме.