Как възможността да работим отвсякъде става катализатор на промени в държавните политики и установени работни практики, размествайки пластовете в световен мащаб? Как България може да стане една от най-атрактивните дестинации по света за дигиталните номади? Какви промени настъпват в мозъка ни, когато често сменяме средата, в която работим? Как това променя продуктивността ни и ни помага да станем по-гъвкави и креативни? Дали опцията за отдалечена работа е една от новите топ придобивки за привличане/задържане на таланти?

Това са малка част от темите на първата конференция в България, посветена на дигиталното номадство и предизвикателствата пред всички, които работят дистанционно: Grow Remotes Summit, чийто медиен партньор е HiComm. Конференцията е на 22-23 април 2021, като кани интересни и изявени български и международни участници.

Пандемията провокира редица промени в световен мащаб и една от тях е ускоряването на тенденцията да работим дистанционно. Дигиталните номади (в разширения си вариант – хората, които работят отвсякъде и имат възможност да практикуват своята професия, докато пътуват), вече наброяват десетки милиони души по света, като цифрата се увеличава със стремителни темпове, особено през изминалата една година. Само за този период броят на хората, които работят отвсякъде, е нараснал с близо 50%, а прогнозите са броят на дигиталните номади да достигне до 1 млрд. души до 2035 г. Резултатите от тази тенденция не закъсняват: променят се не само възприятията ни за работа, но също така цели индустрии, като туризъм, образование, пазар на труда, сектори като финанси, недвижими имоти, култура и изкуство.

 

Какви са нагласите на работодателите и служителите в България към работата отвсякъде, как им повлия 2020 г., какво остава най-важно за тях и какво биха искали да променят? Споделете своето мнение в проучването на growRemotes, а резултатите ще разберем на 22 април 2021 г.
 

Нарастването на популярността на работата отвсякъде води до други важни промени – от работодателски практики до нови държавни политики. Някои държави са предприели съвсем целенасочени действия, които влияят положително върху икономиката и туризма. Част от тях са ускоряване на дигитализацията на цялата администрация, обособяване на селища за дигитални номади, новопоявяващи се коуъркинг и коливинг пространства и развиване на туризма в благодатни райони за работа от разстояние.

Според международно проучване, което класифицира държавите според Digital nomad index, България се класира на 62-ро място. Оказва се, че стабилната и бърза интернет връзка, както и сравнително евтиният начин на живот не са достатъчни предпоставки, за да бъдеш в челната класация. Щастието на нацията, наличието на разнообразни етноси и склонността на работодателите в съответната държава да наемат служители, които да работят от разстояние, са също важни за формирането на висок Digital nomad индекс.

 

Конференцията е безплатна за всички участници, но със задължителна регистрация. Можете да видите програмата тук, а да се регистрирате – тук.