Появяват се още признаци, че програмата Artemis на NASA може да не отведе хората на Луната навреме. The Verge научи, че NASA тихомълком е оттеглила срока за възлагане на два лунни договора за кацане от края на февруари до 30 април, включително договор за лунна система за кацане, включващ Blue Origin, SpaceX и Dynetics. Космическата агенция заяви, че се нуждае от повече време, за да оцени предложенията и да поддържа „безпроблемен преход“ от фазата на разработка, въпреки че заяви, че има шанс да възложи договорите по-рано от края на април.

Blue Origin работи върху своя спускателен апарат Blue Moon, докато SpaceX разработва своята ракета Starship. Dynetics изгражда спускателен апарат в екип със Sierra Nevada.

Отстъплението от плановете не е шокиращо. Конгресът даде на проекта за система за кацане на човека на NASA само 850 милиона долара в последното си решение за разходи спрямо 3.2 милиарда долара, които според агенцията са необходими за планираното приземяване на Луната през 2024 . Не помага и това, че администраторът на NASA Джим Бриденстин напусна, когато президентът Байдън встъпи в длъжност, оставяйки заместника си Стив Юрчик на свое място. Организацията просто няма ресурсите или посоката, които очакваше.

По този начин шансовете NASA да постигне целта си за Artemis през 2024 г. са почти невъзможни. Това също отхвърля всички възможни промени в приоритетите в NASA при администрацията на Байдън. Белият дом е насочил голяма част от енергията си към справяне с непосредствени кризи като пандемията от COVID-19 и произтичащия от това икономически спад. Макар и неохотно, едва ли може да отделя много (ако има такова) внимание на кацането на Луната, докато страната не бъде в по-добра форма.

Снимка: NASA

Виж още: Новият Lenovo Legion ще има най-мощните говорители за смартфон в света

 

Тагове: