5G може и да е нова технология, но това не спира Apple да работи по своите 6G планове. Целта на 6G e да позволи скорости до 100 пъти по-бързи от 5G, но на този ранен етап това е просто широка амбиция, тъй като голяма част от технологията все още е в процес на обмисляне.

На сайта си Apple публикува обява за работа за инженери, които да работят по следващото поколение високоскоростен мобилен интернет достъп. Обявите са за позиции в офисите на Apple в Сан Диего и Силициевата долина, където компанията работи по безжични технологии и дизайна на чипове. Наетите по обявите специалисти трябва да работят по „разработката и дизайна на следващото поколение безжични 6G комуникационни системи“.

Експертите не очакват 6G да се появи преди 2030 г., но обявата показва, че Apple иска да участва активно още в най-ранната фаза на разработка на новата технология. Това е логично, тъй като наскоро проучване установи, че именно iPhone 12 Pro Max е най-популярният 5G смартфон в САЩ. Apple по принцип закъснява доста с новите стандарти както при 3G, така и при 4G поколението и пусна своя първи 5G телефон цели 18 месеца след този на Samsung.

На този етап 6G е по-скоро концепция без установени стандарти и Китай изстреля експериментален 6G сателит, но с пропагандна, а не толкова с технологична цел.

Снимка: shutterstock

Виж още: Екраните на Galaxy Z Fold 3 стават по-малки, а гъвкавите устройства на Xiaomi – повече