На тържествена церемония в кино ЛЮМИЕР бе закрито третото издание на Huawei Smartphone Film Festival за късометражни филми, заснети с фотографския флагман Huawei P50 Pro. Под мотото #OpenForMoreStories фестивалът е организиран от Cinelibri с подкрепата на Huawei и с петчленно жури, което влиза и в ролята на менторски екип в месеца на продукция на финалните 5 заглавия – сценаристката Нели Димитрова, режисьорът Илиян Джевелеков, операторът Калоян Божилов, монтажистката Нели Алтъпармакова и актрисата Теодора Духовникова. Церемонията включваше излъчване на носителите на трета, втора и първа награда, като всеки от филмите победители бе анонсиран от член на журито, без споменаване на името му, преди щастливият му екип да го види на големия екран. 

На трето място бе класиран филмът „Крачки“ на Мария Иванова и Ралица Аджиларска. Той бе представен от режисьора Илиян Джевелеков като „метафора за живота“ с любопитни статистики като „спим през една трета от живота си“, „гледаме телевизия 12 години“ и „обикаляме три пъти земното кълбо в рамките на един човешки живот“.

Второ място журито отреди на филма на Велианна Кашева „Невидима“. Той имаше честта да бъде представен от Нели Димитрова, която изрази вълнението си да работи с млади и талантливи хора, които имат желанието да се развиват в киноиндустрията. Сценаристката поздрави напредъка, който Велианна Кашева е постигнала от ниво трийтмънт до завършен късометражен филм, който разказва позната история по непознат начин, с интересен ъгъл, интерпретация и много любов към цялостния процес.

Лина Павлова е големият победител на третото издание на Huawei Smartphone Film Festival с псевдодокументалния филм (или „мокюментари“) „Последният вампир на София“, в който главното действащо лице – вампирът Спиридон, е изигран от Леонид Йовчев. Филмът бе представен изключително емоционално от Теодора Духовникова, която призна, че е била скептична към потенциала му на ниво трийтмънт, била е приятно изненадана от развитието му в сценарий и е изпитала истински респект към финалния резултат, който вдига високо летвата за участниците във всеки следващ фестивал.

Победителите получиха устройство HUAWEI P50 Pro, грамота, почетна статуетка, книги с разкази от издателство „Колибри“ и акредитации за осмото издание на Cinelibri, събрани в платнена торба с цитат от майстора на късата форма – Хорхе Луис Борхес. Един член на публиката от фенове на киното и технологиите си тръгна от прожекцията със специален подарък Huawei Watch GT3 Pro.

Всички филми победители от третото издание на Huawei Smartphone Film Festival 2022 могат да се видят в YouTube канала на Huawei Mobile BG, където можете да намерите и филмите победители от първите му две издания.

Снимки: Huawei

Тагове: