Вече е официално - Apple обяви, че следващата версия на OS X има чисто ново име: MacOS. След като 15 години наричаше своята настолна операционна система "OS X", сега Apple промени името й на MacOS. С тази актуализация всичките четири операционни системи на Apple ще споделят обща схема за именуване. Имаме iOS, watchOS, tvOS, а сега и MacOS. А тази версия ще бъде известна като MacOS Sierra.

Но смяната на името не означава, че всичко, свързано с OS X, се променя. Това си е все същата OS X, но с нови функции, които идват с всеки по-голям ъпдейт. Най-голямата нова функция за тази година е Siri. Пет години след пускането на интелигентния гласов асистент Apple най-накрая го прави достъпен за Mac компютри.

На MacOS Siri ще работи почти идентично с начина, по който работи на iOS устройства. Просто трябва да кликнете върху иконата на Siri в меню лентата или в дока и ще можете да насрочвате напомняния, да изпращате текстови съобщения, да отваряте приложения...  и още много други неща. Siri дори ще може да ви помогне да намерите файлове на вашия Mac компютър!

Две други полезни нови функции са свързани с Continuity. Ако притежавате Apple Watch, ще можете да отключите вашия Mac компютър само като се доближите до него. Apple също е добавила и универсален клипборд, с който ще можете да копирате и поставяте текст между iPhone и Mac.

Освен всичко друго сега iCloud се сдобива с функция, която ще ви позволи да синхронизирате десктопа си между няколко устройства - дори ще бъдете в състояние да виждате настолните файлове от вашия iPhone. Със Sierra, iCloud ще бъде в състояние да премахва автоматично стари файлове от вашия Mac и да ги съхранява в облака, оставяйки място за новите. Това може да бъде изключително полезно, особено с тази със 128 GB SSD.

Safari също получава малка актуализация. Сега ще бъдете в състояние да използвате Apple Pay през браузъра, за да правите покупки в интернет. За тази цел ще се нуждаете от iPhone, за да удостоверите покупката.

Apple ще пусне публична бета на Sierra през юли тази година. Финалната версия ще бъде пусната през есента.

 

Прочетете и това: Apple обяви най-новата версия на мобилната си операционна система iOS 10