От няколко месеца Android 14 е наличен в различни смартфони, но изглежда, че все още се откриват нови функции и настройки в този софтуер. Сега доверен източник разкри една доста удобна функция за борба с ефектите на bloatware.

Следователят на кода на Android Мишаал Рахман разкри в Patreon, че Android 14 съдържа функция, която трябва да намали използването на паметта и батерията от предварително инсталираните приложения. По-конкретно Рахман обяснява, че Android 14 ще "сканира" системните дялове при първото зареждане. Ако по време на това сканиране се открие ново приложение с така наречената "експортирана дейност на стартера" (приложение, което може да се стартира чрез икона на началния екран), приложението ще бъде поставено в състояние СТОП, докато не бъде отворено от потребителя.

"Това означава, че много предварително заредени приложения, които могат да бъдат стартирани от потребителя, няма да консумират системни ресурси, докато потребителят действително не ги стартира", обяснява експертът по Android. Той посочва и описанието на функцията от Google, в което се отбелязва, че тя "значително намалява използването на системни ресурси (например памет или батерия)".

Google наистина планира да активира тази функция по подразбиране в AOSP, но очевидно ще позволи на производителите на оригинално оборудване за Android да се откажат, ако желаят. Производителите на оригинално оборудване могат също така да се включат в тази функция, но да добавят конкретни предварително заредени приложения в списък с разрешения, така че те да могат да използват системни ресурси, без да бъдат стартирани преди това.

Интересно е, че Рахман отбеляза, че пакетът GMS, предоставен на OEM производителите за интегриране в техния софтуер, съдържа няколко приложения на Google, които са включени в разрешителен списък. Сред тях са Chrome, Play Store, Photos, Files, YouTube Music, Contacts и др. Това има смисъл за повечето приложения на Google, тъй като забраната на някои от тях да имат достъп до системни ресурси може да има сериозен ефект върху функционалността (напр. синхронизиране на контакти, автоматични актуализации на приложения, синхронизиране на общи данни).

Така или иначе, това изглежда като чудесен начин за борба с ефектите на предварително инсталираните приложения, но се надяваме, че производителите на оригинално оборудване действително ще възприемат тази функция, дори ако в крайна сметка разрешат включването на някои от собствените си приложения в списъка. В края на краищата, какъв е смисълът да се предлага подобна функция, ако производителите на Android не я прилагат в апаратите си?

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?