Доста е вероятно и вие да притежавате вече някой от многобройните „умни“ телевизори, предлагащи се днес на пазара. Почти всеки малко по-скъп телевизор е такъв, а това, какво може да прави, зависи от модела и марката.

Дали всеки обаче знае на 100% какво да прави с ултрамодерния си телевизор? И дори да знаете всяка една функция, убедени ли сте, че знаете всичко? Защото със сигурност съществуват още доста различни външни устройства, екстри и аксесоари, с чиято помощ значително може да разширите възможностите на вашия телевизор. Или казано с по-съвременни думи – „да хакнете“ неговите възможности, използвайки хитроумни решения.

Да, точно така – в тази статия не става дума за някакви интернет-ориентирани хакерски подходи, кракване на софтуер или хардуерен „хакинг“. А за малки тайни за по-разширено и практично използване на умния ви телевизор и приложенията на него.

Гейминг ТV – превърнете вашия Chromecast в конзола за игри

Знаете ли какво е Google Chromecast? Това е едно миниустройство, което се свързва директно с вашия телевизор чрез HDMI, след което може да приема безжично сигнал от вашия телефон, таблет и т.н., като го препредава към екрана на телевизора с HD качество. Да, адски полезна вещ, с която дори можете да гледате колекцията си от снимки, да стриймвате видеофилми от интернет и… дори да играете игри от телефона си направо върху телевизора!

Разбира се, най-съвременните и „тежки“ заглавия за мобилните телефони вероятно няма да могат да се играят, но далеч не всички са такива. Хиляди „по-леки“ игрички могат да бъдат стриймвани към големия екран, а вие с пръстите си да управлявате случващото се на телефона или таблета. Струва си да го изпробвате, ако сте фен на игрите за Android.

Видеострийм в реално време

Ако използвате умния си телевизор, за да си пускате видеоклипове с музика или записи на телевизионни шоу програми и филми (например от YouTube), добре е да знаете, че можете да използвате телевизора и в качеството му на директно препредаващ живи предавания монитор.

По този начин можете да гледате последните новини на живо (разбира се, засега като че ли няма български), излъчвани по YouTube, а дори емисиите на NASA TV или изстрелванията на космическите кораби на SpaceX. Както и всеки друг стрийм от Facebook, разбира се.

Пълен контрол – кажете „довиждане“ на старото дистанционно

Преди броени години загубата или повредата на дистанционното устройство за телевизора определено създаваше големи главоболия. Или трябваше да купувате ново, или да се опитате да ремонтиране незаменимото старо. И макар че всеки днешен умен телевизор идва в комплект с ново многофункционално дистанционно, всъщност можете да минете и без него.

Множество модели на пазара вече позволяват да използвате смартфона си или таблета в качеството на дистанционно за управление на всички функции. Не е зле да опитате да го изпробвате, защото така не само ще сте независими от пластмасовото дистанционно, но дори може да получите нови функции и неподозирани екстри.

Контролирайте тишината – звукът от телевизора се поема от вашия телефон

Ако обичате да гледате телевизия и филми късно вечер, когато близките ви спят и ви е омръзнало от скандали заради шума, то е добре да знаете, че има възможност да пренасочите звука от умния телевизор към вашия телефон и по този начин да не пречите на хората около вас, слушайки аудиото през слушалки например.

LocalCast е специално приложение, което поддържа повечето умни телевизори на пазара. То е достъпно както за Android, така и за iOS смартфони и таблети. Позволява да пренасочвате изхода на звука на телевизора към вашия телефон само с натискането на едно „копче“. По този начин всички ще спят мирно и тихо, докато вие си гледате любимите предавания по цяла нощ.

По-добро филтриране и търсене в Netflix

Знам, че много от вас използват вече тази световна услуга за гледане на филми и предавания. Макар тя да не е най-съвършена за българските условия, хората с познания по английски ѝ се радват успешно. Но тя има и един проблем – не е добре разработена за по-специализирани търсения.

За щастие разработчиците на Android и iOS приложения са помислили за това, създавайки Upflix – софтуер, който ви дава възможност да филтрирате заглавията от Netflix по по-добър начин. С него ще можете например да селектирате заглавията само по специфични актьори или режисьори, а не само по жанрове, както досега.

Почистете екрана си от множеството иконки

В случая става дума само за едно конкретно приложение, което притежават Apple TV устройства. В България едва ли са толкова много, но все пак ги има. Те със сигурност са се сблъсквали с проблема, че в даден момент основният екран се оказва задръстен с много иконки.

Ако се поразровите из настройките на Apple TV, ще видите, че можете да избирате само определени приложения (без да деинсталирате онези, които рядко ползвате), които да се показват на екрана. Освен това можете и да ги преподреждате по вкус, задържайки иконката натисната и местейки я по екрана.

Вашата лична Blu-ray библиотека

Ако през годините сте купували доста видео заглавия в този формат и вече имате колекция, то е добре да знаете, че имате възможност да „ъплоуднете“ всички филми в интернет и да ги гледате чрез своя Apple TV.

Следвайки инструкциите, които ще намерите в своя iTunes акаунт (за ъплоуд на филми), можете да започнете да ги качвате, но… внимание… да прекъснете качването (cancel) малко преди то да финишира. В този случай конкретното филмово заглавие ще се покаже като „закупено“ (Purchased) на екрана на филмовото приложение в Apple TV, след което ще можете да му се радвате вече онлайн, без нуждата да ползвате Blu-ray диска.

Управление на телевизора с контролер от Xbox или PlayStation

Да, и това е възможно. Някои умни телевизори поддържат връзка и управление от контролери за тези гейм конзоли. И въпреки че това не е стандартна функция, със сигурност ще я намерите в редица модели телевизори, управлявани от Android OS.

За да сте сигурни, че вашият телевизор я поддържа, първо проверете спецификациите на телевизора си. Ако там пише, че подобна екстра се поддържа, то от менюто с настройки просто трябва да изберете Add Accessory или на български „Добавяне на аксесоар“. След това телевизорът ще сканира честотите за Bluetooth връзка и ще ви позволи да свържете и управлявате ставащото на екрана с гейм контролера.

Отново лична библиотека, но за DVD

Да, няма нужда все още да изхвърляте все още старите си DVD дискове. С подходящия умен телевизор просто може да свалите приложението Vudu и да създадете от „нулата“ вашата нова цифрова библиотека със стари и любими заглавия.

След като си направите акаунт във Vudu, ще можете да използвате тяхната услуга Disc-to-Digital service, която сканира вашите DVD-та по техния UPC код. Услугата не е безплатна, но е евтина, а благодарение на нея ще можете да гледате отново вашите DVD-та, без да има дори нуждата да притежавате DVD плейър.

Време за бизнес – презентация от вашия смартфон

Далеч не всички хора мислят само за забавления и игри, когато стане дума за умни телевизори. Някои започват да мислят за… бизнес. И наистина умният телевизор може да играе съвсем различна роля – в заседателната зала на фирмата ви например. Там той позволява на колеги и бизнес партньори да използват голямата площ на екрана, за да демонстрират идеите си във вид на презентации.

Знаете обаче колко е неудобно да мъкнете лаптопа си, после да търсите захранване, кабели за връзка, да настройвате екрана и т.н. Много по-лесно би било да пуснете презентацията си направо от телефона и да говорите, нали? Е, умните телевизори позволяват това да се случи – само трябва да свържете телефона или таблета си с телевизора (има много начини) и да стартирате с демонстрациите на своите познания по PowerPoint.

Постоянно променящата се красива картина на стената

Когато домът ви е нов, супермодерен и стилно обзаведен, понякога се чудите как да го освежите допълнително и да му придадете уникалност. Е, вероятно знаете, че плоските големи екрани доста приличат на висяща на стената картина. Затова производителите отдавна са се досетили за подобна функция, а вашият умен телевизор лесно може да се превърне в един голям скрийнсейвър с променящи се на определен интервал време картини.

Още по-забавно би било обаче да настроите ролята на такъв да се поеме от вашият Instagram Flickr, Google Photos или друг акаунт с любимите ви снимки. Тогава телевизорът ви ще сменя непрекъснато на екрана кадри от вашите приключения, празници или просто незабравими моменти.

Споделяне на телевизора с гостите

Далеч не всеки обича да дава домашната си Wi-Fi парола на новодошлите си гости. Още по-неудобно е, ако сте се събрали около трапезата в хола и някой от тях помоли за кабел или друг начин да свърже телефона си с телевизора, за да покаже нещо и да се посмеете.

Ако притежавате Google Chromecast (наистина полезна вещ), можете да позволите на гостите си да избират какво да гледат или слушат, и то без да споделяте паролата за безжичната си мрежа с тях. Само настройте Chromecast в режим Guest, а той ще позволи на всеки потребител да отвори и да използва приложението за стрийм на екрана. Удобно и най-вече… сигурно!

Кажете го на глас – контрол със звук вместо с дистанционно

Ако имате някое от съвременните ТV устройства с вградени асистенти, като например Amazon Fire TV, то може би вече сте отвикнали да използвате традиционното дистанционно, защото то може да се управлява напълно с гласови команди. Микрофонът на джойпада му позволява да селектирате приложения, да ги стартирате, да променяте функции и още много други неща само с глас.

Ако пък нямате джойпад, можете да си купите отделно дистанционно за гласов контрол. Повечето съвременни добри умни телевизори също така имат направо вградена функция за гласов контрол, който в много случаи върши незаменима работа.

Хакнете приложенията, които можете да инсталирате

Знаете ли какво е терминът Sideloading? Това е възможността да инсталирате във вашия Android телевизор (или друго устройство) някое приложение, което всъщност не може да се инсталира там по някаква причина – например регионално заключени приложения. Най-големият плюс на Sideloading е, че можете да правите това не само на телефона, но и на телевизора си.

Множество регионално заключени приложения всъщност са достъпни чрез този метод. Затова си струва да проверите дали е възможно да заобиколите забраните за вашия конкретен умен телевизор и да си инсталирате каквото желаете. А що се отнася до подробностите около Sideloading, то по темата скоро може да посветя цяла отделна статия.

Спокойствие и тишина – ограничете дразнещия звук на рекламите

Някои производители на устройства за „умна телевизия“ като Apple и техния Apple TV са предвидили една ценна функция, която може да срещнете и в някои по-добри модели телевизори. Тя има за цел да се пребори с натрапчивия звук на рекламите по телевизията, които често съвсем умишлено са направени така, че да имат силен звук, гръмка музика или като цяло всичко необходимо, за да отвлече вниманието ви.

Но ако сте решили просто да почивате или дремете пред телевизора, това може да ви изкара извън релси от нерви и да ви стресира. Затова такава функция (Reduce Loud Sounds) е много полезна. Тя следи звука, който се предава в момента, и ако засече досадния силен звук на прекъсващите предаването реклами, просто го намалява и заглушава, за да не ви дразни и стресира. Потърсете такава опция и във вашия телевизор (при Apple TV тя се намира в Audio настройките и по подразбиране е изключена и зададена като Full Dynamic Range).

Телевизорът – вашият домашен Microsoft Office

Като за финал – още един съвет. Ако често се налага да оставате да работите в „домашния си офис“ или както е известно и модерно вече „Оставам да работя днес Home Office“, то е добре да знаете, че можете да използвате пакета на Microsoft – Office, директно от вашия Android TV. Инсталирайте например Word или Excel и забравете вторачването в малкия дисплей на лаптопа. Сега ще можете да пишете статията си направо на екрана на телевизора. Е, няма да е зле преди това да сте помислили и за клавиатура и мишка, но съвременните телевизори позволяват и тяхното свързване по съвсем лесен начин.