Атомиумът
Монумент, построен за Експо'58, панаира в Брюксел през 1958 г. Проектиран е от Андре Уотъркейн. Висок е 102 метра и представлява композиция от 9 стоманени сфери, съединени така, че образуват модел на единична клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти. 
Тръби, свързващи сферите по 12-те ръба и 8-те вертикала към центъра, изолират ескалатори, които свързват сферите, съдържащи изложбени зали и други публични места. Горната сфера предоставя панорамна гледка към града. Всяка сфера е 18 метра в диаметър. Сферите са лесно достижими с ескалатор, а монумента е реновиран в периода 2004-а - 2006-а година, така, че изглежда изграден от лъскава стомана. Вертикалният връх съдържа скоростен асансьор (скоростта е 5 м./сек).
Баркодовата сграда
Намира се в Санкт Петербург, Русия и е изградена така, че да наподобява гигантски баркод. Огромните прозорци създават впечатление на линии от стандартен щрих на баркод и така демонстрират уникалността на сградата. На всичко отгоре е използван червен цвят, така че минавайки оттам няма как да я пропуснете.
Мъгливата сграда
Blur building е изградена по идея на архитектите Елизабет Дилер и Рикардо Скофидио, като се намира до езерото Нюшател в Швейцария. Забележителното съоръжение е съставено от метална конструкция с размери 60 на 100 на 20 метра, като тръбите от нея разпръскват малки капчици езерна вода така, че се получава мъглив ефект. Броят на струйките е точно 31 400.
Кибернетичното яйце
Cybertecture Egg Building се намира в Мумбай, Индия. Обемът на сградата е 32 000 квадратни метра, които са изваяни във формата на яйце, полегнало на едната си страна. То следва всички съвременни тенденции на еко дизайна и заради уникалната си форма е истинска забележителност в района. В добавка на якия дизайн интересен факт е, че баните в сградата могат да проследяват физическото състояние на хората вътре, измервайки теглото и кръвното им налягане, като дори могат да алармират лекар в случай на нужда.
Слънчевият „Ноев ковчег“
Изградената във форма на лека дъга сграда се намира в префектура Гифу, Япония и е собственост на компанията Sanyo. Тя представлява една от най-внушителните слънчеви електроцентрали в света, защото е покрита със слънчеви клетки. И това не е само символика – в нея се намира специален посветен на слънчевата енергия музей. Сградата е покрита от 5046 слънчеви панела, които генерират 630 киловата енергия или общо цели 530 000 киловатчаса чиста зелена енергия годишно.
Сградата „Пазарска чанта“
Още едно поразяващо оригинално решение – Basket Building се намира в Охайо, САЩ. Представлява седеметажна сграда, фирмена собственост на Longaberger Basket Company. Вътре в нея се намира огромен атриум (предверие), което е изцяло със стъклен покрив, през който можете да гледате огромните дръжки на тази гигантска чанта, извисени над главите ви.
Piano House
Мисля, че няма нужда да превеждам това име. Къщата с външен вид на роял се намира в провинция Ан Хуй, Китай. Вътре в прозрачната виола има асансьор, който ви отвежда право в сградата. По всяка вероятност тя е изградена от местните власти за да провокира творческото мислене на азиатците и да насочва мислите им към създаване на нови, нестандартни проекти. 
Кубичните домове
Това е серия от нестандартни сгради, построени в Ротердам, Холандия. Техен създател е архитекта Пиет Блом, като неговата концепция е „живот на покрива на града“. Или казано по-точно – хитър начин хем да се спести пространство на земята (ако забелязвате основите са много по-малки от горната част), хем да се разнообрази по красив начин ежедневието на обитателите и околните. Кубичните домове представляват завъртени под ъгъл „кубчета“, забучени на шестоъгълна колона и образуват нещо като гора.
Проектът „Eden“
„Райският проект“ представлява сериозна атракция за посетителите в Обединеното кралство, като се състои от най-големите в света оранжерии. Вътре в изкуствените биосфери се намира огромно количество растения, събрани от цял свят. На това място се събират учени ботаници, туристи и ентусиасти, а самото то е локализирано близо до градчето Св. Аустел, Корнуел. Малката долина в която е изграден „Раят“ всъщност е изоставена открита каолинова мина.
Роботът
Сградата с външен вид на ретро – робот се намира в бизнес района Саторн, Бангкок и приютява офисите на банката United Overseas Bank. Създадена е от архитекта Сумет Джумсай, за да отрази компютъризацията, която обхваща тотално и банковия сектор. Сградата е нещо като реакция срещу неокласическите и хай-тек постмодерни архитектурни решения. Изградена е още през 1986 година и със своите роботски антени и очи се е превърнала в символ за уникалната архитектура на азиатския град.
Атлантида
Магическата композиция е централна точка на Палм Джумейра – изкуствено създаден от хората остров в Дубай. Проектирана е така, че да смразява посетителите още с пристигането си – смесица от внушителни размери, ориенталски стил, усещане за удоволствия и лукс. Хотелският комплекс предлага развлечения от най-различен тип, включително уникални морски кътчета, воден парк, малки плажове и пристанища, спа процедури и разбира се – луксозни бутици.
Въртящата се кула
Писали сме за нея, но не може да не я включим в списъка. Това е сграда, която отново е само по силите на шейховете от Дубай и все още не е завършена. Тя ще се намира в постоянно движение, защото всеки един от етажите и (отделен апартамент) ще може да се върти самостоятелно на 360 градуса. Така формата на сградата ще се променя непрекъснато, приемайки най-различни конфигурации. Според архитектите тя ще е и много устойчива на земетресения, именно заради въртящите се етажи.
Palais Bulles
Тези уникални постройки се намират близо до Кан, Франция. В началото на 80-те години на миналия век дизайнерът Пиер Карден имал желание да си купи оригинална лятна къща в Кан. Докато търсел такава попаднал на строителна площадка, започната от архитекта Анти Ловаг, който строял оригиналните къщички за френски магнат. Докато работата била в ход обаче последният починал, а Пиер Карден помолил архитекта да ги довърши за него и ги купил. Във финалния си вариант това уникално място няма нито един прав или остър ъгъл – всичко е заоблено. 
Слънчевата пещ
Solar Furnace се намира в градчето Оделио, Франция. Голям масив от огънати огледала изграждат истински параболичен рефлектор, който може да концентрира светлината в една фокална точка. По този начин се образува най-голямата слънчева пещ в света, която е изградена още през 1970-а година.
Паркът Гюел
Паркът Гюел е построен в началото на ХХ век, когато граф Еусеби Гюел наема Гауди (най-великият испански архитект) да построи жилищен комплекс от 60 къщи, заобиколени от пищен парк. Избраното място е пуст скалист хълм, известен като Голата планина. Проектът за жилищен комплекс се проваля – никой не иска да закупи първите завършени къщи. Гюел предлага една от тях на Гауди и той се пренася в нея, а днес тя е превърната в музей на големия творец. Фантастичният парк бива откупен от общината и се превръща в една от най-големите атракции на града. В парка Гюел проличава ярката дарба на Гауди за оформяне на градини. Получила се е една фантазия от нива, преходи, мостове, фонтани, скулптури. Това е мястото, където усещането за реалност окончателно изчезва. 
Биосферата в Монреал
Както името говори тази биосферична структура е разположена в Монреал, Канада. Всъщност тя представлява музей, посветен на водата и околната среда. Намира се в паркът Жан-Драпю и е на мястото на бивш американски павилион, построен по времето на световното експо от 1967 година.
Музеят на Рипли
Шантавата сграда с още по-шантаво име „Ripley’s Believe or not” се намира също в Канада. Тя е направена така, че все едно е паднала, а около и върху нея ще намерите най-различни забавни „ефекти“, като ревящ Кинг Конг, евакуиращ се по въже човек и най-различни други странности, напълно в духа на екстравагантния дизайн. 
Храмът Лотус
Lotus Temple се издига в Делхи, Индия. Домът на бахайската вяра е известен още и като „Храмът Лотус“ защото прилича на листата на това красиво цвете. Това е една от най-големите атракции в града, която е построена през 1986-а година и е нещо като „централа“ за всички последователи на тази вяра в Азия. Спечелила е множество награди заради архитектурния си дизайн и на нея са посветени множество статии.
Hallgrimskirkja
Чудесно и непреводимо име. Всъщност това е лютеранска църква, която се намира в Рейкявик, Исландия. Със своите 73 метра височина тя е най-голямата църква в Исландия, а освен това е 6-тата поред най-висока сграда на целия остров. Църквата е наименована в чест на исландския поет и проповедник Hallgrimur Petursson (1614 – 1674), автор на църковни химни. 
Бразилската католическа катедрала
атедралата на Бразилия (Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida - “Metropolitan Cathedral of Our Lady of Aparecida”) е супер нестандартно изглеждаща религиозна постройка, особено за християнската религия. Римокатолическата катедрала е в град Бразилия, а неин създател е Оскар Неймайер, който я завършва на 31 май 1970 година. Катедралата представлява хиперболоидна структура, сглобена от 16 бетонни колони, като всяка от тях тежи по 90 тона.

Конструирането на сгради отнема време, пари и много човешки усилия. И то за обикновените сгради. А когато става дума за сгради с нови концепции, дизайн, идеи, това добавя нова калкулация в уравнението – опит и талант, необходими, за да се получат красиви уникати.

Със сигурност вече сте виждали някои от следващите сгради, а някои щастливци може би дори са ги посещавали. За повечето обаче вероятно само ще си мечтаем и едва ли някога ще видим на живо – те са разпръснати по целия свят. 

 

 

Атомиумът

Монумент, построен за Експо '58, панаира в Брюксел през 1958 г. Проектиран е от Андре Уотъркейн. Висок е 102 метра и представлява композиция от 9 стоманени сфери, съединени така, че образуват модел на единична клетка от железен кристал, увеличен 165 милиарда пъти.

Тръби, свързващи сферите по 12-те ръба и 8-те вертикали към центъра, изолират ескалатори, които свързват сферите, съдържащи изложбени зали и други публични места. Горната сфера предоставя панорамна гледка към града. Всяка сфера е 18 метра в диаметър. Сферите са лесно достижими с ескалатор, а монументът е реновиран в периода 2004 - 2006 година, така че изглежда изграден от лъскава стомана. Вертикалният връх съдържа скоростен асансьор (скоростта е 5 м/сек).

 

Баркодовата сграда

Намира се в Санкт Петербург, Русия, и е изградена така, че да наподобява гигантски баркод. Огромните прозорци създават впечатление на линии от стандартен щрих на баркод и така демонстрират уникалността на сградата. На всичко отгоре е използван червен цвят, така че, минавайки оттам, няма как да я пропуснете.

 

Мъгливата сграда

Blur building е изградена по идея на архитектите Елизабет Дилер и Рикардо Скофидио, като се намира до езерото Нюшател в Швейцария. Забележителното съоръжение е съставено от метална конструкция с размери 60 х 100 х 20 метра, като тръбите от нея разпръскват малки капчици езерна вода, така че се получава мъглив ефект. Броят на струйките е точно 31 400.

 

Кибернетичното яйце

Cybertecture Egg Building се намира в Мумбай, Индия. Сградата се разпростира на 32 000 квадратни метра и е изваяна във формата на яйце, полегнало на едната си страна. То следва всички съвременни тенденции на еко дизайна и заради уникалната си форма е истинска забележителност в района. В добавка на якия дизайн интересен факт е, че баните в сградата могат да проследяват физическото състояние на хората вътре, измервайки теглото и кръвното им налягане, като дори могат да алармират лекар в случай на нужда.

 

Слънчевият „Ноев ковчег“

Изградената във форма на лека дъга сграда се намира в префектура Гифу, Япония, и е собственост на компанията Sanyo. Тя представлява една от най-внушителните слънчеви електроцентрали в света, защото е покрита със слънчеви клетки. И това не е само символика – в нея се намира специален посветен на слънчевата енергия музей. Сградата е покрита от 5046 слънчеви панела, които генерират 630 киловата енергия, или общо цели 530 000 киловатчаса чиста зелена енергия годишно.

Сградата „Пазарска чанта“

Още едно поразяващо оригинално решение – Basket Building се намира в Охайо, САЩ. Представлява седеметажна сграда, фирмена собственост на Longaberger Basket Company. Вътре в нея се намира огромен атриум (преддверие), което е изцяло със стъклен покрив, през който можете да гледате огромните дръжки на тази гигантска чанта, извисени над главите ви.

 

Piano House

Мисля, че няма нужда да превеждам това име. Къщата с външен вид на роял се намира в провинция Ан Хуй, Китай. Вътре в прозрачната виола има асансьор, който ви отвежда право в сградата. По всяка вероятност тя е изградена от местните власти, за да провокира творческото мислене на азиатците и да насочва мислите им към създаване на нови, нестандартни проекти.

 

Кубичните домове

Това е серия от нестандартни сгради, построени в Ротердам, Холандия. Техен създател е архитекта Пиет Блом, като неговата концепция е „живот на покрива на града“. Или казано по-точно – хитър начин хем да се спести пространство на земята (ако забелязвате, основите са много по-малки от горната част), хем да се разнообрази по красив начин ежедневието на обитателите и околните. Кубичните домове представляват завъртени под ъгъл „кубчета“, забучени на шестоъгълна колона, и образуват нещо като гора.

 

Проектът Eden

„Райският проект“ представлява сериозна атракция за посетителите в Обединеното кралство, като се състои от най-големите в света оранжерии. Вътре в изкуствените биосфери се намира огромно количество растения, събрани от цял свят. На това място се събират учени ботаници, туристи и ентусиасти, а самото то е локализирано близо до градчето Св. Аустел, Корнуел. Малката долина, в която е изграден „Раят“, всъщност е изоставена открита каолинова мина.

 

Роботът

Сградата с външен вид на ретро робот се намира в бизнес района Саторн, Банкок, и приютява офисите на банката United Overseas Bank. Създадена е от архитекта Сумет Джумсай, за да отрази компютризацията, която обхваща тотално и банковия сектор. Сградата е нещо като реакция срещу неокласическите и хай-тек постмодерни архитектурни решения. Изградена е още през 1986 година и със своите роботски антени и очи се е превърнала в символ за уникалната архитектура на азиатския град.

Атлантида

Магическата композиция е централна точка на Палм Джумейра – изкуствено създаден от хората остров в Дубай. Проектирана е така, че да смразява посетителите още с пристигането – смесица от внушителни размери, ориенталски стил, усещане за удоволствия и лукс. Хотелският комплекс предлага развлечения от най-различен тип, включително уникални морски кътчета, воден парк, малки плажове и пристанища, спа процедури и разбира се – луксозни бутици.

 

Въртящата се кула

Писали сме за нея, но не може да не я включим в списъка. Това е сграда, която отново е само по силите на шейховете от Дубай и все още не е завършена. Тя ще се намира в постоянно движение, защото всеки един от етажите и (отделен апартамент) ще може да се върти самостоятелно на 360 градуса. Така формата на сградата ще се променя непрекъснато, приемайки най-различни конфигурации. Според архитектите тя ще е и много устойчива на земетресения именно заради въртящите се етажи.

 

Palais Bulles

Тези уникални постройки се намират близо до Кан, Франция. В началото на 80-те години на миналия век дизайнерът Пиер Карден имал желание да си купи оригинална лятна къща в Кан. Докато търсел такава, попаднал на строителна площадка, започната от архитекта Анти Ловаг, който строял оригиналните къщички за френски магнат. Докато работата била в ход, обаче последният починал, а Пиер Карден помолил архитекта да ги довърши за него и ги купил. Във финалния си вариант това уникално място няма нито един прав или остър ъгъл – всичко е заоблено.

 

Слънчевата пещ

Solar Furnace се намира в градчето Оделио, Франция. Голям масив от огънати огледала изграждат истински параболичен рефлектор, който може да концентрира светлината в една фокална точка. По този начин се образува най-голямата слънчева пещ в света, която е изградена още през 1970 година.

Паркът Гюел

Паркът Гюел е построен в началото на ХХ век, когато граф Еусеби Гюел наема Гауди (най-великият испански архитект) да построи жилищен комплекс от 60 къщи, заобиколени от пищен парк. Избраното място е пуст скалист хълм, известен като Голата планина. Проектът за жилищен комплекс се проваля – никой не иска да закупи първите завършени къщи. Гюел предлага една от тях на Гауди и той се пренася в нея, а днес тя е превърната в музей на големия творец. Фантастичният парк бива откупен от общината и се превръща в една от най-големите атракции на града. В парка Гюел проличава ярката дарба на Гауди за оформяне на градини. Получила се е една фантазия от нива, преходи, мостове, фонтани, скулптури. Това е мястото, където усещането за реалност окончателно изчезва.

 

Биосферата в Монреал

Както името говори, тази биосферична структура е разположена в Монреал, Канада. Всъщност тя представлява музей, посветен на водата и околната среда. Намира се в паркът Жан-Драпю и е на мястото на бивш американски павилион, построен по времето на световното експо от 1967 година.

 

Музеят на Рипли

Шантавата сграда с още по-шантаво име Ripley’s Believe or not се намира също в Канада. Тя е направена така, че все едно е паднала, а около и върху нея ще намерите най-различни забавни „ефекти“, като ревящ Кинг Конг, евакуиращ се по въже човек и най-различни други странности, напълно в духа на екстравагантния дизайн.

 

Храмът Лотос

Lotus Temple се издига в Делхи, Индия. Домът на бахайската вяра е известен още и като „Храмът Лотос“ защото прилича на листата на това красиво цвете. Това е една от най-големите атракции в града, която е построена през 1986 година и е нещо като „централа“ за всички последователи на тази вяра в Азия. Спечелила е множество награди заради архитектурния си дизайн и на нея са посветени множество статии.

 

Hallgrimskirkja

Чудесно и непреводимо име. Всъщност това е лютеранска църква, която се намира в Рейкявик, Исландия. Със своите 73 метра височина тя е най-голямата църква в Исландия, а освен това е 6-ата поред най-висока сграда на целия остров. Църквата е наименована в чест на исландския поет и проповедник Hallgrimur Petursson (1614 – 1674), автор на църковни химни.

 

Бразилската католическа катедрала

Катедралата на Бразилия (Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida - “Metropolitan Cathedral of Our Lady of Aparecida”) е супер нестандартно изглеждаща религиозна постройка, особено за християнската религия. Римокатолическата катедрала е в град Бразилия, а неин създател е Оскар Нимайер, който я завършва на 31 май 1970 година. Катедралата представлява хиперболоидна структура, сглобена от 16 бетонни колони, като всяка от тях тежи по 90 тона.