Автор: Цветомира Панчева

Изкуството е флуидно – заема всякакви форми, променя се непрекъснато и е буквално навсякъде. Срещите ни с него са ограничени в определено пространство от артистите, които участват в раждането му, но този път двама художници и скулптуристи са пренесли своите произведения на едно доста необичайно място – на дъното на океана. Те създават изкуство, което битува под водата и носи необикновено послание...

 

Животът на океана

Създателите на необичайните скулптури, които са нещо, което никой не би очаквал да срещне в дълбочините на океана, се казват Ортанс льо Калвез и Матийо Гусен. Двамата израстват край морския бряг и впоследствие заемат професии, които са тясно свързани с живота на и в океана. Гусен става морски пехотинец, а Льо Калвез – инструктор по подводно гмуркане. Двамата чувстват водата като свое родно място – почти като свой дом, в който без страх се спускат и могат да остават неограничено време. Компанията на Гусен и Льо Калвез се нарича Forlane 6 Studio и в нея те създават фантастичните скулптури, изключително странни, пренасящи в настоящето едно по-особено послание за човешката намеса в природата.

 

 

Осемте проекта

Различните скулптури, които се намират на различни места в океана, са изградени и направени така, че да изглеждат като част от околната среда на океана и все пак по някакъв начин са шокиращи при по-близко вглеждане. Шокиращи, защото са толкова не на място там. Едната скулптура включва в себе си три потопени диско топки, всяка от които осветена нежно отдолу от включени фенерчета. Posidonia, друга от скулптурите, съдържа хартиени ленти, които плуват във водата подобно на водорасли. Една от най-интересните е Blow Dry, в която се комбинират флуо­ресцентни перуки с метални съоръжения отдолу. Тя прилича буквално на странно морско създание, което идеално предава идеята на Льо Калвез и партньора й – стои между фантазията и реалността и не се вписва идеал­но в обстановката. Според Льо Калвез създателите на скулптурите черпят вдъхновение от подводния живот и създания, като биолуминесцентния планктон и дребните риби, които имат невероятното умение да се сливат с околната среда.

Друго послание, което носят скулптурите на Гусен и Льо Калвез, е това, че един ден океаните може би ще залеят света и много подобни създадени от човек обекти ще се носят завинаги под водата, забравени и невписващи се в подводния свят. 

Непредвидимия океан

Идеята за непредвидимия и непознат океан, който може да бъде изследван цял един живот и пак да остане тайнствен и непредсказуем, е любима на Гусен и Льо Калвез. Самите те изследват почти ежедневно дъното, спускат се до неповторими дълбини, а нещата, които откриват, много често включват в скулптурите си. Най-забавната част според тях е начинът, по който вече създадената скулптура ще изглежда, потопена във водата (очевидно съвсем различно, отколкото на сушата). Поправки и подобрения по творенията си те правят директно под вода, а когато една скулптура се потопи веднъж, тя никога повече не се изважда.

Следващият проект на дуото е разработката на подводен робот. Независимо дали творчеството на двамата артисти бива разбрано от повечето хора, те със сигурност са достигнали едно от най-необичайните места, където съществува изкуството в 21 век.

Вижте уникално красивите стъклени скулптури на най-смъртоносните вируси.