Мароко работи по построяването на най-голямата слънчева ферма в Африка с мощност 160 MW. Тя се нарича Noor 1 и това е само началото. След като Noor 1 бъде построена, към нея ще се присъединят още три подобни соларни ферми, които ще генерират общо 500 MW енергия от възобновяеми източници. Това е достатъчно да се захранят 1 милион жилища, или около половината от жилищата в Мароко.

Проектът на стойност 9 милиарда щатски долара се намира извън град Варзазат на ивица земя приблизително със същия размер като Рабат, столицата на Мароко. "Мароко не е производител на петрол. Ние внасяме 94 процента от нашата енергия като изкопаеми горива от чужбина, но това има големи последици за нашия държавен бюджет", казва министърът на околната среда на Мароко Хакима ел-Хаите за The Guardian.

Очаква се Noor 1 да намали емисиите на парникови газове в страната с до 1/4 милион тона годишно за период от 25 години. А когато Noor 2 и 3 бъдат факт през 2017 г., целият регион на Сахара ще има достъп до неограничено количество енергия от възобновяеми източници.

 

Прочетете още: Учени създадоха нов, по-ефикасен метод за възпроизвеждане на изкуствена фотосинтеза