Компанията на милиардера Илон Мъск SpaceX обяви старта на своя проект с името Hyperloop, чиято цел е да създаде супербърза, футуристична транспортна система, която ще позволи на специални превозни средства да се движат по нея със скорост до 315 м/с.

Изграждането на Hyperloop е поверено на инженерния гигант Aecom, който преди това е работил по построяването на транзитни системи, мостове, стадиони и болници. Фирмата ще създаде тестово трасе от километър и половина, което се намира точно до централата на SpaceX в град Хотърн, щата Калифорния.

Пистата представлява стоманена тръба с диаметър 1.8 метра, която е вакуумно затворена и вътре има магнитна плоскост, по която да се движат превозните средства.

Работата по трасето трябва да започне през пролетта на тази година, а Илон Мъск се надява, че проектът Hyperloop ще стимулира интерес и сред студентите и така ще доведе до още повече иновации. За целта компанията ще проведе т.нар. Hyperloop Pod Competition, като в състезанието над 100 студенти ще предлагат прототипи за моделите на транспортните средства.

Сбогуваме се с Марвин Мински – един от пионерите на изкуствения интелект

 

 

Тагове: