Фотографът Joseph Blum ни отвежда „зад кулисите”  на новия самоподдържащ се висящ мост във Сан Франциско (self-anchored suspension bridge – SAS). Мостът ще свързва Източния залив със Сан Франциско. Разликата между обикновен висящ мост и самоподдържат се такъв е, че при втория основните въжета са закачени към самата конструкция, а не директно в земята (self-anchored – самозакотвен в директен превод).

 

Вкопан в слоевете кал, с големи кабели, които абсорбират трусове – мостът е конструиран, за да бъде сеизмичен неутрализатор. Той трябва да предоставя връзка, дори ако Сан Франциско бъде изравнен със земята. Освен това би трябвало да издържи 150 години.

Дано да е така, тъй като първоначалната цената на съоръжението била 6.3 млрд. долара, но тя може да достигне и до внушителните 12 млрд. поради непредвидени обстоятелства. В тази цена е включено производството на части от моста в Китай и тяхното превозване до САЩ...чрез кораб. А това е бил по-евтиният вариант!

 

Фотографът Joseph Blum е прекарал достатъчно времена на строителната площадка, за да види работниците да се трудят във всякакви атмосферни условия – за да превърнат чертежите в бетонна и желязна реалност. Екипировката, която използва Blum тежи около 13 кг, но това не му е попречило да се извиси високо над водата, за да заснеме някои от кадрите. Той е усетил всяка една прищявка на времето – вятър, дъжд, мъгла, студ. Важно е да споменем, че той е на...72 години.

Идеята, която седи зад снимките на Blum, е да се покаже строежа през погледа на неговите строители.

 

Можете да разгледате снимките в галерията!