Ако трябва да съм напълно честна, нямам идея как най-адекватно да започна ревю за машина като Predator 21 X. Той не е геймърски звяр. Не е брилянтна иновация, която ще повлече крак за всички останали. Не е дори истински преносим компютър със своите гигантически габарити и тегло от 10 килограма (без да броя 35+ килограмовия куфар, с който можете да го “пренасяте”). Не можем да говорим за съотношение цена-качество, нито пък за извънземна производителност или практичност. Predator 21 X е преди всичко физически израз от платки, жички и пластмаса на една концепция, която до скоро мислехме, че е невъзможна за реализация. Той е първият лаптоп в света, оборудван с извит дисплей и две видеокарти десктоп клас. И вероятно ще остане единственият, ако инженерите на Acer не решат да направят нова ревизия след година-две. Тежи 10 килограма, струва 17 хиляди лева, достъпен е само след специално запитване към някои от избраните от Acer онлайн магазини (Ardes.bg, JAR.bg, Laptop.bg, Speedcomputers.biz) и прекара две седмици в офиса ни.

 

Ъпгрейд в познатия дизайн

Серията лаптопи Predator винаги е залагала на вдъхновен от геометрията дизайн и смели акценти по горния капак, около вентилационните отвори и клавиатурата. 21 X не бяга от тази визия, но както с всичко останало в него и тук нещата са умножени. Ъглите са повече, триъгълниците също. Познатата агресивност е вплетена умело във футуристичното шаси. Акцентите и фабричното LED осветяване вече не са стандартно в червено, а са “отделени” от цялостния дизайн и имате избора да ги настроите спрямо собствения си вкус.

Да, 21 X е визуално впечатляващ. Няма спор. И още на пръв поглед е напълно непрактичен и твърде обемен. Това е десктоп машина, която можете да пренасяте по адекватен начин единствено с гигантическия придружаващ куфар на колелца.

Когато говорим за свързване, Predator 21 X е подготвен за всичко. Отдясно ви чакат 2 USB 3.0 порта и Kensington lock, който със сигурно ще искате да използвате с машина за 17 бона. Отляво имате още два USB порта, както и входове за слушалки и микрофон и SD четец. Отзад се намират двата входа за захранващи кабели, HDMI порт, Thunderbolt 3 порт и Ethernet вход.

 

Единствен по рода си екран (на лаптоп)

Най-амбициозната страна на Acer Predator 21 X, дори повече от хардуера, за който ще прочетете по-нататък, е безспорно 21-инчовият WFHD извит дисплей с 2000R извивка. Ако сте следили мои ревюта на монитори на Acer, знаете, че не пропускам да изразя адмирациите си към изключително точните и ярки цветове, които предоставят IPS панелите им. 21 X не разочарова по това направление, като екранът с кинематографска резолюция в съотношение 21:9 поддържа технологията Acer ColorBlast, която покрива 130% от sRGB гамата. За да подчертае геймърския си характер, екранът има и честота на опресняване от 120 Hz и съвсем очаквано поддържа anti-tearing технологията на Nvidia - G-Sync.

Но това са само сухи характеристики. Как всъщност се представя дисплеят на Predator 21 X при реално използване? В игрите, с които го тествах (The Witcher 3: Wild Hunt, Bayonetta, Total War: Shogun 2, Sid Maier’s Civilization VI, Overwatch и Ori and the Blind Forest), – просто перфектно. WFHD резолюцията ви дава два пъти по-голямо зрително поле, което е мана небесна в игри със силно кинематографски фокус като The Witcher 3. Най-впечатлена бях от тези възможности при Ori and the Blind Forest, където уникалният арт стил на играта наистина се разгърна в цялата си красота. 120-херцовата честота на опресняване пък направи играенето на динамичните Bayonetta и Overwatch удоволствие за очите.

Мога все пак да посоча два минуса. Първият е свързан повече с липсата на поддръжка на тази нестандартна резолюция в стрийминг услугите, които използвам – Netflix и HBO GO. Така при гледане на филм две дебели черни ленти запълваха пространството, ограничавайки екрана в резолюция в отношение 16:9. Другият е малко по-сериозен и донякъде необясним. Защо при наличието на мощен хардуер, даващ възможност за гейминг в 4К резолюция, дисплеят на Predator 21 X няма такава поддръжка? Определено странно решение от страна на Acer, което би добавило още положителни точки към представянето на един страхотен дисплей.

 

Очаквано добро представяне

Нека минем набързо през хардуерните спецификации на този гигант, за да разберете защо дори не смятам да обсъждам представянето му по време на игра. Винаги заковавах минимум 60 fps, като при няколко от игрите за тест дори ограничих максималните кадри, за не да го потя без причина.

Под капака на Predator 21 X се намира последно, 7-о поколение процесор Intel Core i7 7820 HK с възможност за овърклок. Защо Acer не са набутали вътре директно процесор от десктоп клас, е още една мистерия, която ще остане неразрешена. Това не означава, че представянето на мобилния 7820 HK е лошо, дори напротив. Той издържа без проблем масовките в Shogun 2 и нямаше проблем да генерира фрактално изображение с големина 5000 х 5000 пиксела за под 10 минути.

Да минем нататък. От десктоп клас са двете видеокарти на SLI – Nvidia GeForce GTX 1080, всяка от които с 8 GB VRAM. Хищникът разполага и с предостатъчните 64 GB DDR4 RAM, 1 TB SSD и 1 TB HDD, като целият този хардуер е лесен за достъпване и ъпгрейдване. Имате допълнителни слотове за още SSD-та и дори RAM. Конфигурацията, която ви описвам тук, обаче е единственият вариант при закупуването на Predator 21 X.

Важно е да спомена познатия на потребителите на Predator серията софтуер – Predator Sense. Той е вашият достъп до всичко: мониторинг на чарковете, персонализация на всички LED светлинки по тялото на Хищника и… директно овърклокване на процесора и двете видео карти само с един клик.

И не се притеснявайте от прегравяне. Охлаждането на 21 X доста добро – 5 вентилатора и 9 термални тръби. Докато го тествах, забелязах загряване чак след около 10-часово постоянно ползване, по време на което се случи и генерирането на гореспоменатото фрактално изображение, при което температурата на процесора достигна 62 градуса.

Съвсем логично Predator 21 X е и готов за VR. Допълнително той е оборудван с Tobii Eye-Tracking технологията. На теория тя ви позволява да навигирате през менютата на Windows и да насочвате камерата в игри само с поглед, но към момента просто не е достатъчно прецизна за първото и не е достатъчно добре интегрирана в игри, за да е полезна при второто. 

В чест на геймъра

Кажете си честно: колко често използвате говорителите на лаптопа си по време на игра? Ако отговорът ви е „Ползвам слушалки“, няма да ви съдя. И аз съм така. Макар да бях чула за добрия звук на Predator 21 X, пак си подготвих личните Kraken-и, преди да го включа. Е, използвах ги само при Overwatch, където качественият съраунд звук е фундаментално важен. През останалото време се наслаждавах на кристалночистия звук, идващ от 6-те говорителя на Predator 21 X, всеки от които с Hi-Fi композиция за тристанно разпределение на звука. Двата субуфера пък осигуряваха учудващо мощен бас – перфектен за музика и незадушаващ другите звуци по време на игра. Хищникът идва и с подръжка на Dolby Digital. Най-хубавото? Можете безпроблемно да озвучите стая от 30 квадрата, да поканите приятелите си и да се фукате с Predator 21 X, като викате, за да обясните какви може да ги върши.

За още по-привлекателно, чисто геймърско изживяване машината е оборудвана с механична клавиатура с Cherry MX Brown механични суичове. Често се оплаквам от клавиатури на лаптопи заради липсата на достатъчно добро усещане на натиска или изплъзване по време на игра заради твърде висок ход на бутоните. Тук нямах такъв проблем. Пак има за какво да измрънкам просто защото съм голям Мис Каприз – подсветката се излива извън самите копчета. Но, както се казва, това са само бели кахъри. Пък и вие, за разлика от мен, може да харесвате такива подсветки.

Отляво на клавиатурата ви очакват 5 програмируеми бутона, които можете да настроите през софтуера Predator Sense, заедно с цветовете на осветяването. Отдясно пък се намира модулният тъчпад, който само обръщате и получавате numerical клавиатурка – без механични бутони, но отново с подсветка.

Изобщо този звяр е оборудван с всичко, което  ви трябва. И с един куп неща, от които 70% от потребителите няма да извлекат максималното.

 

Aston Martin (Bond Edition) на лаптопите

Acer Predator 21 X е “лаптоп” за 17 хиляди лева. Ще ви спестя гугълването и ще ви кажа, че за тези пари можете: да попътувате из Европа за месец-два-три; да си купите двустаен апартамент в Радомир; или да си вземете чисто нов автомобил градски клас. Това е, ако сте решили да изхарчите тази сума за нещо практично. Ако обаче си търсите хищно изглеждаща високопроизводителна машина, която да тупнете с гордост на масата на верандата на имението в личното ви лозе в Южна Франция - Predator 21 X е точно за вас. Първо - статус символ, а чак след това - компютър.