Вече един месец използвам Huawei Mate 10 Pro и това ми даде възможност да опозная много отблизо най-важния смартфон на производителя, както го нарекох в предварителния му преглед. Сега е време за подробните ми впечатления, но преди всичко ще ви успокоя - изкуственият интелект в него нито за момент не даде знак, че иска да завладее света. Това, което може да направи обаче, е да промени един свят - този на смартфоните. Ако мога да опростя на думи неговата работа към момента, тя е основно да се грижи Mate 10 Pro да бъде бърз, да подобри камерата и да оптимизира батерията. И знаете ли какво - от една страна се справя много добре с това, а от друга - това е само началото.

Интелигентната машина

Какво всъщност означава това? Зад всичко седи новият процесор на Huawei - Kirin 970, и по-специално най-голямата новост в него - NPU. Зад абревиатурата се крие Neural Network Processing Unit. Този обработващ чип разчита на невронна мрежа, което го прави по-мощен от стандартните ядра на процесора, но и с 50% по-енергоспестяващ от тях. Ключовото при него е, че участва в цялостната работа на телефона, а не само в един определен процес. Това, че е невронна мрежа, означава, че Mate 10 Pro се обучава с времето, а идва и предварително подготвен за някои предизвикателства. Едно от тях е камерата - за нейната по-добра работа и по-точно разпознаване на обекти и сцени предварително NPU е бил захранен с над 100 млн. снимки. Тук съм сигурен, че вече се надига въпросът, дали този чип няма да събира прекалено много информация, за да се обучи спрямо навиците ни, бързам да ви успокоя. Това е въпросът, който се пробуди и у мен, но още на предварителната премиера на Mate 10 Pro получих отговора - цялата работа на NPU се случва само и единствено на устройството, без връзка към интернет. Това гарантира, че всичко остава подсигурено в хардуера, но и че всичките му задачи и подобренията, които носи, ще са налични и без интернет. В това число влиза още подобряване качеството на гласа по време на разговор, оптимизацията на телефона, но и работата на приложенията. Първото, което се възползва от това, е преводачът на Microsoft. Translator се справя много добре с изговорена реч (на езиците, които поддържа) и всъщност много се забавлявах с него, докато пробвах кое как е на даден език. Имах възможност да проверя гласовия превод от английски към немски и резултатите бяха повече от задоволителни. За съжаление към момента не може да се осъществява директен гласов превод от или на български, но можете да пишете, а резултатът да бъде изговорен, и то без нужда от интернет връзка - отлично за пътувания извън Европа. Translator не е ексклузивен за Mate 10 Pro, но NPU му позволява по-бърза работа и по-добро разбиране на думите.

Точно заради това вярвам, че NPU към момента разкрива само част от възможностите, а когато и други производители започнат да се възползват за своите приложения от този чип, ще видим още интересни резултати. И това е добра инвестиция за бъдещето. Иначе самият Kirin 970 е изработен по 10nm процес, има осем ядра ARM Cortex, графичен чип Mali G72 и още нещо важно за камерата - двоен ISP.

Интересният процесор е подкрепен от 6 GB RAM и 128 GB вътрешна памет - обем, който рядко можем да видим като базов в света на флагманите. Това е наистина важно, тъй като Mate 10 Pro няма слот за microSD карта памет, но с цялото това вътрешно пространство шансът да ви потрябва е малък.

Всичко това обаче прави Mate 10 Pro много, много бърз телефон. В рамките на месеца, в който го ползвах, това продължаваше да ме впечатлява. Разбира се, останалите флагмани на пазара днес също притежават подобна скорост, но лекотата, с която моделът на Huawei се справя с мултитаскинга, анимациите и бързото прехвърляне из менютата, наистина заслужава да се отбележи. В този период засякох само няколко леки забавяния в анимациите при прехвърляне между приложенията, но това е напълно в духа на Android. Впечатлението ми е за наистина добре синхронизиран и оптимизиран телефон.

Това важи с още по-голяма сила за батерията. Ако преди ми се налагаше да изключвам телефона си от зарядното сутрин, когато стана, а след това задължително да го зареждам привечер, с Huawei 10 Pro този ритуал се промени изцяло. След първото пълно зареждане 4000mAh батерия трябваше отново да се срещне с Type-C кабела за зареждане след малко над 30 часа. И това истински ме впечатли. Днес флагманите са все по-жадни за този ресурс и това до голяма степен е оправдано, но в тази графа от Huawei излизат едни гърди напред. През нощта зарядът пада с около 3%, а ако имате по-пестелива употреба на устройството, спокойно ще можете да достигнете до 40 часа далеч от контакта.

Mate 10 Pro не разполага с безжично зареждане, но жичното е бързо - близо 60% заряд за около 30 минути, когато използвате зарядното в комплекта. Да, батерията е неуморна.

Артистичната среда

Позволих си да отделя малко повече време на хардуера, но той е само част от интересните неща в Mate 10 Pro. Много пъти преди това съм споделял, че харесвам двойната камера на флагманите на Huawei, тъй като тя има много интересна и различна страна. Наличието на втория монохромен сензор и съвместната работа с Leica носят едно по-различно усещане, когато снимате. Ако трябва да съм напълно откровен, през по-голямата част от времето търсех интересния кадър през монохромния сензор. Резултатите с него са винаги толкова интересни, толкова… артистични! Когато към това добавя портретния режим, в който се включва отново изкуственият интелект, за да приложи по-добър боке ефект, Mate 10 Pro предлага най-доброто за потребителите, които търсят не толкова най-точния кадър, а този с повече фантазия. Това откровено ми допадна и в рамките на месеца направих над 500 снимки.

В хардуерно естество конфигурацията при основната камера е относително позната - на гърба имаме двата сензора, разработени с Leica (с висококачествените лещи SUMMILUX-H). Монохромният е 20 MP, а цветният RGB сензор – 12 MP с оптична стабилизация. И двата имат бленда f/1.6 (за първи път в смартфон, въпреки че единият сензор на V30 има същия размер на отвора), което им помага да пропускат повече светлина, когато тя е по-малко, но и да постигат добър фокус на водещия обект и отличаването му спрямо фона. Това дори без да активирате специалния режим за боке ефект.

Благодарение на изкуствения интелект камерата разпознава 13 обекта и сцени, за да нагласи настройките за оптимални резултати. Интересно е, че дори различава растителност от цветя, кучета от котки и т.н. Както споменах по-горе, намесата на изкуствения интелект се усеща и при портретите. Това прави резултатите по-добри спрямо предишното поколение флагмани на Hauwei. Ролята на ИИ е да прецени и разграничи с по-голяма точност лицето пред камерата… или лицата. Да ги разграничи, а след това да разфокусира фона. Към момента все още няма телефон, който да се справя с това действие по перфектен начин, и дори тук можем да видим малки размазвания по фините детайли като косъмчета от косата. Но резултатите са добри - особено когато правите портрет с монохромния сензор.

Същото мога да кажа и за режима “широка бленда”, който позволява допълнителен контрол върху разфокусирането на фона или обекта - дори след като снимката е направена. Добрите резултати продължават и при ниска светлина, като софтуерната обработка укротява шума, макар и да затъмнява малко повече кадъра. В някои ситуации можете да забележите преекспониране и прекаленото изостряне в детайлите на снимката, но в общия случай ще получите качествени кадри както като цветове, така и като динамичен обхват. Рядко ще ви се налага да активирате HDR режима.

Предният сензор е 8 MP и също има портретен режим, но тук всичко това е възложено изцяло на софтуера. Селфи снимките имат достатъчно яркост и улавят нужната светлина, но често се прилага една идея повече обработка, дори когато режимът за разкрасяване е изключен.

Общото ми впечатление за камерата е положително. Останах приятно изненадан и от възможността за хибриден зуум, който не разчита на оптика, а на софтуер. Резултатите са на много високо ниво за тази технология.

За още снимки разгледайте нашата галерия. Тук можете да откриете снимки в пълен размер.

Красив ум

Ако в хардуера си Mate 10 Pro се различава от конкурентите, в дизайна следва тазгодишните тенденции - залага на стъкло и метал - комбинация, която е повече от красива. Металната рамка се среща с леките извивки на предния и задния стъклен панел, а цялостната изработка е солидна. Телефонът е удобен в ръка и привлекателен за окото. Особено в този цвят - кафява мока. Да, знам, знам, че цветовете са субективни, но този подхожда толкова много на телефона. Приятен детайл е и матираната лента на гърба, която акцентира върху двойната камера, светкавицата и лазерния сензор за хибридната автофокусна система. След това следва и бързият сензор за пръстови отпечатъци.

Предният панел е почти изцяло екран, заобиколен от много тънки рамки. Зад здравото стъкло Gorilla Glass е 6-инчовият FullHD+ OLED екран в съотношение 18:9. Да, и аз се зачудих защо от компанията не са заложили на по-висока резолюция (едно от обясненията е запазването на батерията), но честно казано, в нито един момент не ми е липсвала. Всичко на дисплея изглежда детайлно, черното е наситено, а цветовете - ярки. Добавяме и сертификата за HDR 10 и този телефон няма от какво да се притеснява. Дори напротив.

Mate 10 Pro няма 3.5mm жак, а само USB Type-C и преходник в комплекта. Няма и слот за microSD карта, но е малко вероятно да се сетите за нея. Това, което обаче има, е слот за две SIM карти, като всяка от тях може да е 4G, поддържа VoLTE и разчита на най-бързия 4.5G модем в смартфон. Налични са и два говорителя - единият на долния профил, а другият - в горната част на панела. Резултатът е добър, стига да не увеличавате до максимум. Mate 10 Pro е и първият телефон на компанията със сертификат IP67 за прахо- и водоустойчивост. Това означава, че дори да го потопите във вода, няма да се притеснявате, че това е краят на жизнения път на новия ви телефон.

Новият Android

Така стигаме и до операционната система - Android 8.0 Oreo, облечена в EMUI 8.0. Възможностите за персонализация са много, но все още кожата не достига изчистения и консистентен вид, който има чистият Android или модификациите на някои от конкурентите. Например, колкото и да настройвате големината на шрифта и тази на елементите на интерфейса, някои части изглеждат по-големи от други. Ако изключим тези относително дребни визуални несъответствия, EMUI предлага и някои удобни функции, с които бързо свикнах.

Най-удобната от тях е задържането върху иконката на дадено приложение за достъп до бързи действия или преглед на уведомлението. Например задържане върху Twitter отваря меню с няколко действия, сред които е и писане на нов туит.

Тъй като въпреки съотношението на екрана шест инча не са малко, лесното активиране на режима за работа с една ръка в много ситуации е добре дошло. Достатъчно е да приплъзнете пръст по лентата с навигационните бутони и според посоката, работната площ става по-малка и достъпна с една ръка.

В услуга идва и плаващ бутон, който съдържа навигационната лента за Android. От Huawei са добавили и по-лесен и бърз начин за използване на разделянето на екрана - ако гледате видео и получите уведомление, чрез натискането на един бутон, двете приложения се визуализират заедно, за да продължите да гледате, но и да отговорите бързо.

Възможността да включите Mate 10 Pro към екран само чрез кабел USB Type-C към HDMI и да използвате Android в специален десктоп режим също е интересен плюс, в който виждам добавена стойност за някои потребители. Когато направите връзката, разполагате с оптимизирани за това приложения, а най-хубавото е, че дори можете да използвате екрана на телефона вместо мишка и клавиатура. Ако пък имате тази периферия с поддръжка на Bluetooth връзка, можете да ги свържете към телефона.

Бъдеще

Mate 10 Pro е първият смартфон на Huawei, който буквално нахлува в битката с най-скъпите устройства на конкурентите. И това винаги е трудно начинание. Китайският производител обаче се е справил по отличен начин. Още по-интересното е, че го прави по различен начин - с камерата, с батерията и с чипа с невронно обучение. В последния всъщност виждам и скритото оръжие, което тепърва ще показва своите възможности. Истината е, че ако изключим някои по-скоро лични неразбирателства с EMUI и липсата на 3.5мм жак за слушалки (отново лично виждане за присъствието му), Mate 10 Pro е един от най-добрите смартфони на пазара днес. И телефон, който с времето става все по-близък с вас.

И още едно напомняне - до 1 декември можете да гласувате за най-добрите технологични продукти на годината, където е номиниран и Mate 10 Pro в категория "Смартфон висок клас". Един от гласувалите пък ще грабне супер награда. Направете го на HiEnd EPA 2017-2018.