Какво е „флагман“? Ако се допитаме до Wikipedia, това е корабът, на който се намира командващият. Това са най-добрите или най-големите кораби във флотилията. В технологичния свят терминът се използва най-вече за топ моделите на компаниите. Когато говорим обаче за най-голямата „флотилия“ от модели, това със сигурност е средният ценови клас (около 500 лева). Именно сред всички тези кораби изпъква един – Moto G6 Plus. С отличен дизайн, чист Android и камера с интересни режими, това със сигурност е моделът, който може да носи титлата в тези бурни води. А защо са намесени тийнейджърите? Защото именно тези три основни характеристики, които отличават Moto G6 Plus, са едни от най-важните за младите хора. А като към това добавим и цената от 600 лева, моделът става все по-интересен. Да видим обаче точно колко.

Приятни извивки

Moto G5 залагаше повече на метал и пластмаса, което не е лоша комбинация, но Moto G6 Plus надгражда с лекота. Новият модел следва тенденцията при флагманите от последните години и комбинира стъкло с метална рамка. Стъклото Gorilla Glass 3, което е на предния и задния панел (разбира се, магнит е за отпечатъци), носи приятно чувство за качество и най-вече че не са пестени средства за направата на телефона. Гърбът има лека извивка към профилите, с която пречупва много приятно светлината, но прави и захвата по-удобен. На него е ненатрапчивото лого на Moto, както и двойната основна камера. При нея решението е по-интересно, тъй като е изпъкнала и обособена в отделен кръг. В него е и светкавицата. Ако продължите да се вглеждате, може да ви заприлича на ококорена емотиконка, което е симпатично и ще допадне на по-младите потребители. Въпреки че телефонът не може да легне изцяло на гърба си заради камерата, този елемент е достатъчно голям, за да няма усилено клатушкане при натискане по екрана.

Всички тези елементи само подкрепят дизайна, за да може Moto G6 Plus да се отличи от конкурентите си в този клас, които основно залагат или на метал, или на повече пластмаса. Все пак металът и стъклото продължават да дават най-приятно усещане в ръката и това е причината моделите от най-висок клас да залагат на тези материали.

На предния панел е 5.9-инчовият екран с FHD+ резолюция (2160x1080 пиксела) със съотношение 18:9. Всъщност още тук искам да наблегна на резолюцията, която доскоро беше голямата жертва в този клас и нещо, което може да развали потребителското изживяване. Екранът е ярък и на него всичко изглежда наситено и грабващо - независимо дали четете текст, или гледате видео или снимки. Имате възможност и за допълнителни настройки, сред които цветна температура (топлата има най-приятни цветове, при другите два режима има лека студенина) и дори режим за допълнителна наситеност.

Над екрана е предната камера, придружена от светкавица, както и говорителят. Звукът идва от един говорител, който обаче е разположен в горния край на устройството. Достатъчно силен е и не можете да го запушите при игра и гледане на видео. Всъщност звукът е подпомаган и от Dolby Audio и дори на слушалки получавате едно от най-качествените изживявания в този клас.

Това, което липсва над екрана, е LED светлина за уведомленията. За мен поне това е неприятна новина, но Moto G6 Plus разполага с Moto Display, който е удобна алтернатива. Най-общо получавате информация на изключен екран, без да трябва да отключвате телефона. Той не е постоянно активен, а се появява, когато получите уведомление или когато прокарате ръка над телефона.

Под екрана е сензорът за пръстови отпечатъци (само не знам защо между тях е надписът Motorola, който само внася шум) - стандартна, но удобна позиция, защото не е нужно да вдигате телефона от масата, за да го отключите. Бърз е и въпреки че не е активен бутон, можете да го използвате за навигиране из интерфейса. Това спестява лентата със софтуерните бутони на Android и отваря още пространство на дисплея.

Едно натискане на сензора ви връща нa Home, приплъзване наляво е стъпка назад, приплъзване надясно отваря менюто с отворените приложения, малко по-продължително задържане заключва телефона, а още по-продължително активира Google Assistant. Свиква се бързо, като само за последните две команди може да ви трябва една идея повече време, но навигирането е наистина удобно. 

Moto G6 Plus е откровено красив смартфон в средния ценови клас

Телефонът разполага с USB Type-C порт и 3.5 мм жак, както и слот за две SIM карти и отделен слот за microSD карта памет - нещо важно за много потребители, особено ако снимате много видео и правите снимки - нещо, към което някои от режимите на камерата ще ви подтикнат. Отличаващото тук е, че телефонът има три слота, а не залага на хибриден, при който трябва да взимате тежки решения - втора SIM или microSD?

Moto G6 Plus не се притеснява от водни пръски, но в никакъв случай не го потапяйте във вода - няма такава защита. Цялостно Moto G6 Plus е откровено красив телефон, а в кутията ще откриете прозрачен кейс за защита на стъкления му гръб. Ако не знаете за цената на телефона, спокойно можете да го причислите към по-високия клас, виждайки дизайна. Лошата новина е липсата на слушалки  - нещо, което е паднало жертва на цената.

Камера с характер

На гърба на G6 Plus е конфигурацията от две камери с цел по-различното улавяне на света около вас. Едната е 12 MP с широка бленда f/1.7 и по-големи пиксели (1.4 микрометра), а втората е 5 MP. Нейната роля е изцяло спомагателна за по-интересните режими, които телефонът предлага - портрет с разфокусиран фон, изрязване на обект, запазване само на един цвят в снимката и т.н. Това означава, че можете да експериментирате и да се изразявате по разнообразни и най-вече креативни начини - нещо, което ми хареса, а съм сигурен, че ще допадне и на хората, които търсят по-различното за профила си в Instagram. Например да направите черно-бели снимки само с един отличаващ се цвят или относително лесно да смените фона на снимката си. Следващите четири снимки показват точно колко добре става това (отляво е с пълните цветове, а отдясно - само червеното) и най-важното - без допълнителна сложна ръчна обработка или нужда от сваляне на още една програма.

На горната снимка виждате режима за смяна на фон. За да постигнете този ефект, достатъчно е да изберете функцията от менюто, след това да заснемете обекта. Софтуерът сам очертава водещия обект - в този случай Pokemon герой. След това можете да изберете от съществуващите фонове или да насложите обекта на ваша снимка. Преоразмерявате за по-приятен ефект и готово - интересна и различна снимка.

При портретния режим можете да контролирате нивото на разфокусиране на фона и в много ситуации ще получите приятно отличаване на водещия обект. Ако обаче увеличите ефекта до максимум, ще забележите леко замазване на детайлите покрай обекта - особено ако има стърчаща коса например. С това дори телефони с тройно по-висока цена невинаги се справят перфектно, така че Moto G6 Plus има с какво да се похвали в този сегмент.

Цялостно снимките, направени с Moto G6 Plus, са с високо качество, когато са заснети през деня - детайлни, с приятни цветовете и контраст, но с много лек шум. С намаляването на светлината спада и качеството, но снимките са сред по-качествените в този клас, макар и с по-агресивно шумопотискане.

Предният сензор е 8 MP, като ще забележите допълнително изглаждане на детайлите в селфи снимките си. Ако пък търсите нещо по-различно, има редица весели филтри, с които да разнообразите кадъра и да предизвикате усмивка у приятелите си. Като следващата снимка е само един от филтрите.

Самото приложение за камерата е много изчистено, наличен е и автоматичен HDR режим, като ще забележите по-бавното заснемане, особено ако разчитате на някой от споменатите режими. Това е нормално, тъй като трябва да бъдат приложени споменатите по-горе филтри, които отнемат голяма част от последваща обработка.

Освободеният Android

Чистят Android носи чувство за лекота - както визуално, така и в работния процес. Тук имаме версия 8.0 Oreo и от Motorola са добавили съвсем малко свой софтуер, който е и полезен - включване на нощен режим за дисплея, удобни преки пътища, които изпълнявате с жест (например разклащане на телефона пуска камерата), както и асистенти за паметта и батерията. Смартфонът работи плавно и леко, а чистата версия е отлична новина за бъдещите ъпдейти - тук няма чакане от по 5-6 месеца за най-нова версия. Хардуерно Moto G6 Plus разчита на новото поколение 8-ядрен процесор Snapdragon 630, 4 GB RAM и 64 GB вътрешна памет. Конфигурацията е достатъчна за безпроблемна работа, мултимедия и дори игри. Във времето, в което използвах телефона, не забелязах особени забавяния в работата.

Игрите, които пробвах, вървяха гладко, включително и PUBG. Единствено детайлите в графиката бяха по-ниски, но играта вървеше отлично и дори почти успях да спечеля "пилешката вечеря".

Всичко това обаче е безсмислено, ако няма живот в телефона ви. Батерията и по-точно наличието на Turbo charging технологията за бързо зареждане е друга отличаваща черта на G6 Plus. Капацитетът е 3200 mAh, което при умерена работа осигурява повече от ден автономност. При интензивна работа - ще е достатъчна за деня. Ако имате обаче нужда да вдъхнете бързо живот на Moto G6 Plus, преди да изхвърчите навън, само десетина минути в контакта осигуряват няколко часа работа (от 0 до около 40% за около 30 минути в мрежата). Това е още една много приятна изненада в този клас - възможността за по-кратък период да получите по-висок заряд спрямо стандартното зареждане.

Флагманът в средния клас

С всичко това Moto G6 Plus се превръща не само в един от най-качествените модели в този клас, който дори се отличава с лекота в графа "дизайн" и поставя нови тенденции в сегмента. По този начин е от лесните за препоръчване модели, особено за по-младите потребители, които търсят красив дизайн, чист Android и по-интересни режими на камерата, които да използват в социалните си мрежи (включително снимане и на 4K видео), като срещу това не е нужно да дават четирицифрени суми.

Искаме да благодарим на Five High Skatepark, където имахме възможност да направим видео и снимки в една супер свежа обстановка. Можете да ги откриете на официалната им страница или във Facebook.