Пред мен има три нови смартфона Huawei от серия Y. Точно преди да започна да ги разопаковам, се замислих за нещо - хората сме интересни създания, които често си спомняме неудобствата и някои от по-скромните трудности с думите “бяха романтични времена!”. Спомняте ли си намачканите ленти на аудиокасетките и как чакахме затаили дъх до радиото, за да започне любимата ни песен и да натиснем “запис”? Или пък първите MP3 плейъри, някои от които бяха 128 MB и никога нямахме точно песента, която ни се слуша в момента. А първите смартфони? Как отваряхме кутиите с трепет и отлепвахме всяка лепенка, за да я приберем грижливо в кутията? О, добре, може би последното все още се е запазило в определена степен.

На мен обаче не ми се беше случвало от много време, докато в офиса не дойдоха именно тези три нови достъпни смартфона на Huawei от серия “Y”. Затова реших да подходя по малко по-различен начин - чрез т.нар. unboxing, или “разопаковане”. Като целта ми беше да предам истинските си първи впечатления от телефоните, преди да започна да ги тествам. Съвсем естествено уловихме това на видео:

Съгласен съм, че до този момент добихте съвсем основни впечатления от смартфоните Huawei Y5 (2018), Y6 (2018) и Y7 Prime (2018), но скоро ще знаете всичко за тях, когато са готови пълните ревюта. Дотогава задавайте въпросите си под видеото или тук, под статията.

Самите модели са от достъпния клас на компанията, но имат някои ключови разлики помежду си.

Huawei Y5 (2018)

Първото, което обаче привлече вниманието ми, е приятният дизайн и екраните в модерното съотношение 18:9, наречено тук FullView. Това прави и трите модела приятни за окото, но и удобни за държане с една ръка. Размерът на екраните е съответно 5.5, 5.7 и 6.0 инча, а резолюцията е 1440x720 пиксела (HD+). В кутиите и на трите липсват слушалки, но голямата изненада е защитното фолио (screen protector) в тази на най-малкия модел (Y5). И трите разчитат все още на microUSB, имат 3.5 жак за слушалки, моно говорител и слот за microSD и две SIM карти.

Макар и в по-достъпен клас, трите телефона имат функцията Face Unlock за отключване чрез лице

Да, използва се една шейничка и за трите, което елиминира изцяло объркването кое точно капаче да отворите, за да сложите карата памет например. Съвсем логично, следвайки това, че са от една продуктова линия, споделят и близък дизайн. Едно от интересните неща за мен е разположението на основната камера. Ако я видите отдалеч, в първия момент можете да решите, че и трите модела имат двойни основни камери. Това обаче е истина само за Y7 Prime, оборудван с конфигурация 13 MP + 2 MP. Подпомагащата камера има важна роля - да се включи при прилагането на ефекта боке. Y7 Prime се отличава още и по предната си камера, която е 8 MP, придружена от светкавица. Другите два модела залагат на 5 MP преден сензор и светкавица. Целта е селфитата да изглеждат по-приятни и при ниско количество светлина. Що се отнася до основните им камери, те са 13 MP.

Huawei Y6 (2018)

Големи изненади в хардуера липсват, като Y7 Prime се отличава и с останалия си хардуер - 3 GB RAM, 32 GB вътрешна памет и 8-ядрения процесор Snapdragon 430. Y5 и Y6 разчитат на 2 GB RAM и 16 GB вътрешна памет, а процесорите са съответно MediaTek MT6739 и Snapdragon 425. И трите имат батерия с капацитет 3000 mAh.

Операционната система е Android 8.0 Oreo (“петицата” е с 8.1), облечена в интерфейса EMUI 8.0, а едно от големите удобства е отключването чрез лицево разпознаване. Ако пък предпочитате сензора за пръстови отпечатъци, такъв може да бъде открит в Y7.

Huawei Y7 Prime (2018)

Всичко това обаче е сухата статистика, която не може да изрисува пълната картина за тези устройства. Затова очаквайте през следващите дни нашите ревюта, за да можете да прецените дали някое от тези достъпни устройства е за вас.