Акциите на Facebook се сринаха с близо 20% на борсата малко след обявяването на финансовите резултати на компанията. По този начин социалната мрежа изгуби близо 146 млрд. долара пазарна капитализация в рамките на минути. Също така това е най-големият дневен спад на акциите на публично тъгувана компания в историята финансовите пазари на САЩ. Комбинацията от срива на борсата и противоречивите резултати на Facebook накараха част от инвеститорите да поискат оттеглянето на главния изпълнителен директор и съосновател Марк Зукърбърг.

Повод за срива

Обявяването на финансовите резултати беше основният фитил, който запали пазарите. На пръв поглед всичко е повече от розово за социалната мрежа.

Приходите на Facebook за второто тримесечие достигат 13.23 млрд. долара, което е ръст от 42% на годишна база. Те са едва с под 100 млн. долара под очакванията на анализаторите, което не е много, предвид мащабите на компанията. Печалбата за периода се увеличава до 5.86 млрд. долара спрямо 4.4 млрд. долара през второто тримесечие на 2017 г.

Нещата, които притесниха инвеститорите, са две. Първият е свързан с прогнозата за тримесечията до края на годината. Главният финансови директор на Facebook Дейвид Уейнър обяви, че се очаква забавяне на ръста на приходите през периодите юли-септември и октомври-декември. Последното тримесечие на годината е изключително важно за Facebook, защото исторически тогава постъпленията са най-високи.

Вторият проблем е ръстът на потребителите на социалната мрежа. Към края на юни активните месечни са 2.234 млрд. души, което е минимален, но стабилен ръст спрямо предходните три месеца. Активните дневни потребители се увеличават с 11% на годишна база до 1.47 млрд. На тримесечна разликата между последните е минимална.

Проблемът е в разбивката по региони. В двата ключови за Facebook пазара – САЩ и Канада, както и Европа – потребителите остават на същото ниво. На Стария континент дори се забелязва много лек спад от 377 на 376 млн. души, което се дължи на новата регулаторна директива за личните данни на ЕС - GDPR. В САЩ и Канада нивата от началото на годината до сега са 241 млн. потребители.

Смъртоносен коктейл от фактори

Комбинацията от двата проблема дава индикация на инвеститорите, че ръстът на Facebook както за абонатите, така и за приходите, е под голяма заплаха.

„Основната Facebook платформа залязва“, коментира Брайън Уейсър, анализатор в Pivotal Research Group, цитиран от Bloomberg. Той допълва, че растежът има граници и времената на увеличения с по 30% скоро ще приключат за социалната мрежа.

„За първи път ставаме свидетели на коментари на ръководството, че забавянето на растежа е заради по-слаби от очакваното постъпления от реклама“, обявиха анализатори на Goldman Sachs, цитирани от New York Times. „Това доведе до шоковата реакция на пазарите“, допълват те.

Facebook е подложен на остра критика относно неприкосновеността на личните данни в САЩ и ЕС след случая с изтичането на информация на милиони потребители в скандала с Cambridge Analytica. В Щатите се водят и засилени дискусии относно ролята на социалната мрежа в политиката на страна и с предполагаемото манипулиране на президентските избори през 2016 г. Досега тези събития не влияеха на финансовите резултати на компанията. Може би най-директно повлия влизането в сила на новата директива за личните данни на ЕС – GDPR, която е довела до минимален отлив на потребители от Стария континент. Мерките на Facebook за справяне с разпространението на фалшиви и дезинформационни новини е довело до спирането на различни рекламни кампании, които са били маркирани като „политически“. Големият им брой съответно не е бил очакван от компанията и това е повлияло на крайните приходи за тримесечието.

Допълнителен фактор е умението на Facebook да обръща почти веднага всяко едно колебание в основните си показатели. Настоящата прогноза на компанията за забавяне на растежа през тримесечията до края на годината е сигнал, че нещата може и да са по-дългосрочни от привидните.

Последният фактор е психологически. Непрекъснатото присъствие на Facebook в медийното пространство с подобни противоречиви теми също изостря вниманието на инвеститорите. Затова и огромният срив, който се получава на борсата, се дължи и донякъде на прекалена „чувствителност“ на брокерите, натрупана през последните месеци.

Горещият стол на Марк Зукърбърг

Цялото това натрупване на фактори и негативни новинарски заглавия от началото на годината, заедно със събитията от сряда дойде в повече на някои инвеститори. Trillium Asset Management веднага след срива подаде предложение Марк Зукърбърг да се оттегли като главен изпълнителен директор на компанията. Инвеститорският фонд държи 11 млн. долара в акции на Facebook и от месец призовава за мениджърски промени, а през октомври предлагаше да се създаде специална комисия, която да оценява рисковете покрай всичките проблеми с фалшивите новини на социалната мрежа. Дали предложението за отстраняването на Trillium Asset Management не е прибързано, тепърва ще разберем.

Факт е, че борсовият срив на Facebook „удря в джоба“ и самия Марк Зукърбърг. Неговото благосъстояние се е стопило с около 19 млн. долара само за ден. Главният изпълнителен директор е най-големият акционер в компанията, като разполага с 14.18 млн. книжа клас А и 441.6 млн. клас Б. Това се равнява грубо на около 24% общ дял. Марк Зукърбърг държи около 89% от акциите клас Б, като всяка от тях дава десет пъти повече право на глас спрямо такава от клас А. По този начин съоснователят на Facebook има тежест от 60% при определянето на решенията, които социалната мрежа взима. Именно поради този факт някои инвеститори недоволстват от акционерната структура на компанията.