Няма шанс вече да не сте разбрали, че вчера Apple анонсира първия си умен часовник, който няколко години бе една от най-горещите технологични теми в мрежата. Той не се нарича iWatch, а просто Apple Watch и няма кръгъл, а правоъгълен корпус. Устройството следва основната философия на Apple, но се отдалечава от нея в няколко основни аспекта, което е напълно обяснимо. Като всеки голям анонс на Apple този променя правилата при умните часовници, но как точно? Apple Watch демонстрира и някои от слабостите на целия продуктов клас, които не могат да бъдат избегнати от никого. Поне засега.

 

Умните часовници не са новите смартфони или таблети

Без значение какво се опитват да ни накарат маркетинг материалите на Apple (и не само), умните часовници не са и вероятно никога няма да бъдат толкова голяма революция, колкото таблетите и най-вече смартфоните. За разлика от тях те не са напълно самостоятелни портативни компютри и по-скоро разширяват функционалността на смартфона, а не създават нова. Голяма част от възможностите на Apple Watch не могат да се използват, без той да е в близост до iPhone, но е похвално, че можем да излезем за няколко километра бягане, без да се налага да носим телефона си в джоба. Без значение дали обсъждаме Apple Watch или всички умни часовници, анонсирани досега, продуктовата категория няма да направи толкова голям отпечатък на пазара, колкото смартфоните и таблетите. Причините за това са няколко.

 

Кратък живот на батерията

По-малко от ден, пълен ден или дори няколко дни не са достатъчно, за да убедят голяма част от потребителите, свикнали с практически вечни часовници, да ги сменят с ново устройство, дори то да има хиляди пъти по-богата функционалност и магазин за приложения. За съжаление литиевите батерии, били литиево-йонни или литиево-полимерни, вече са на ръба на безопасната си енергийна концентрация, а малките размери на умните часовници не позволяват използване на особено голям модул. В комбинация с постоянната Bluetooth свързаност, относително големия и ярък цветен сензорен дисплей и всички сензори, ще трябва да почакаме поне няколко години, преди умните часовници да работят автономно повече от няколко дни.

 

Употреба

Смартфоните и (особено) таблетите ни могат да изпълняват огромна част от задачите, които вършим с компютрите си, а в някои случаи се справят дори по-добре.

Дори с магазините за приложения в Android Wear и iOS за Apple Watch функционалността на умните часовници се застъпва по-слабо с ежедневните ни нужди и обикновено е разширяваща или улесняваща, но не и създаваща нови практики.

Най-удобното, което Apple анонсира, е фитнес платформата. Носенето на смартфон в джоба или дори на фитнес лента на ръката е много по-неудобно от това просто да излезем с часовника, който не сваляме от ръката си през целия ден, а особено прецизният пулсомер и всички сензори гарантират подробно и точно отчитане на натоварването. Похвално е, че Apple Watch може да възпроизвежда музика, без да е свързан към iPhone — обратното би обезсмислило голяма част от идеята му.

Статията продължава на следващата страница.

Хибридите и EInk часовниците не са мъртви

Възможно е да звуча като фенбой, но залагам няколко прахосмукачки роботи и един дрон, че Apple Watch ще се превърне в най-продавания умен часовник досега. Летвата, която трябва да прескочи, не е твърде висока. Въпреки това не бих казал, че EInk решения като Pebble и механични часовници с умна функционалност като Kairos са мъртви.

Умните часовници и wearable устройствата като цяло все още са твърде млада категория, която подлежи на смели експерименти и много провали. Pebble има огромното предимство на дългия автономен живот, което е по-ценно за някои потребители от всички възможности на Apple Watch и Moto 360.

 

Успешният умен часовник трябва да се разглежда като часовник

Гъвкавостта, която Apple проявява в последните няколко години, се разглежда полярно. Според някои компанията никога няма да бъде същата след смъртта на Стив Джобс и вече е една от многото, но моето мнение е, че Apple работи по-бързо и по-концентрирано от всякога. Именно някои от решенията, които нямаше да видим по времето на Джобс, всъщност са отлични. По-големите iPhone-и, дори да не допадат на някои, са продуктов клас, който потребителите искат, и проучванията го доказват. Факт е, че азиатските компании доказаха това, но не съм сигурен защо всички са убедени, че Apple е магическо създание, което трябва да води индустрията във всяко нейно отношение.

В края на деня, макар и изключително иновативна, Apple е просто технологична компания, която прави грешки и променя хода си. Отдавна знаем, че твърдението за оптималния размер на 3.5-инчовия iPhone не може да се разглежда по същия начин в епохата на големите смартфони. В този ред на мисли Apple проявява гъвкавост и разглежда Watch като часовник, а не просто като поредния си продукт, съобразявайки се с някои от наложените правила на категорията. Обърнете внимание на няколкото колекции, различните каишки, короната и радиалните надписи на гърба. Успешният умен часовник трябва да може да се асоциира с обикновен часовник от потребителите и Apple се справя най-добре с тази задача досега. Дизайнът на Apple Watch е с една идея по-скучен от този на Moto 360, но върши важната задача да не е натрапчив или крещящ.

 

Софтуерът ще бъде решаващ

Все още не можем да бъдем сигурни дали Watch ще повтори успеха на iPhone и iPad. До известна степен това зависи от приложенията, които разработчиците ще анонсират. Killer app-ът на Apple е фитнес китът, комбиниран с Health, но това не е достатъчно. Делът на спортуващите хора в активна (и не само) възраст скача с огромна скорост всяка година, но Apple Watch трябва да има още уникални възможности, които да убедят потребителите да зареждат всяка нощ.

Изпращането на потупвания и пулс изглежда симпатично, но определено не е това. Очакваме да видим първите успешни Watch заглавия в App Store, но към момента всичко, което видяхме, са разширения за iPhone приложения. Добрите Watch приложения ще се фокусират върху баланс между получена информация и брой интеракции. Умният часовник трябва да подлежи на бърза навигация, в която прочитането на няколко кратки реда текст или дори получаването на данни от иконография е достатъчно. Четенето на дълги текстове в Pocket или продължителните чатове на Apple Watch няма да станат част от ежедневието ни. "Голямото нещо", с което умните часовници ще направят живота ни по-лесен, все още е неясно.