5G е бъдещето, но за съжаление не и настоящето. Поне в България. Прави ли това ненужни все още смартфоните с тази функция? Не бих казал. Това е презастраховане. Ако сте човек, който си сменя рядко смартфона, и сте решили, че е дошъл този момент, то може би трябва да вземете предвид устройство, което ще е готово за новите скорости, когато пристигнат и при нас. Нека видим и какво още предлага един телефон, замислен да ни предоставя 5G на достъпна цена. 

 

Симетрична естетика

Дизайнът е семпъл и много подреден. На гърба на устройството цветът прелива от тъмно- към по-светлосиньо. Четирите камери са разположени в ъглите на квадратна издатина, която е обградена от описание на камерата под нея и двойна светкавица отдясно.

Отпред дисплеят е 6.7 инча, FHD+, LCD панел, със съотношение 21:9. Наличен е и HDR10, което прави този смартфон перфектен за гледане на филми. Скоростта на опресняване от 90 Hz го прави перфектен за всичко останало. Разликата при сравнение със стандартни модели с 60 Hz, е осезаема. Селфи камерите са всяка с отделен прорез, което си признавам, че е дизайн, на който не бях попадал досега, но не е лош и бързо се свиква с него.

Power бутонът се намира от дясната страна на устройството, като върху него е разположен сензорът за пръстови отпечатъци. Неудобното при този дизайн е, че трябва почти винаги да отключваме с дясната ръка смартфона. Хубавото е, че самият сензор е доста бърз и при тестването не се провали нито веднъж при разпознаването. Малко над него се намират бутоните за усилване и намаляване на звука.

От лявата страна има бутон за активиране на Google Assistant. Феновете на слушалките с кабел ще останат доволни, защото е наличен мини жак. Като цяло форматът е много удобен за работа дори с една ръка. Moto G 5G Plus има и водоотблъскващо покритие, което го предпазва от дъжд и заливане с течности, но не е добра идея да го потапяте изцяло във вода.

 

Бърз във всички аспекти

Вече говорихме за бързата скорост на опресняване на екрана. Знаем и че смартфонът може да използва супер бързите скорости на 5G (когато имаме мрежа). Процесорът Qualcomm Snapdragon 765 не е по-малко бърз. Това е един от най-добрите чипове в средния клас.

Версията, която изпробвах, беше с 6 GB RAM и 128 GB вътрешна памет. Има и слот за SD карта, ако това пространство се окаже недостатъчно. Приятна изненада е наличието на NFC чип за безконтактно свързване, който не всеки път виждаме в този ценови клас.

 

4 камери – 4 гледни точки

Основният сензор е 48 MP и използва Quad Pixel технология. Това значи, че четири пиксела биват събирани в един, което е начин да се заобиколи размерът на самия сензор и да се постигнат по-добри резултати.

 

Ултрашироката камера (8 MP) се превърна в задължителна екстра за всички нови смартфони. Тази на Moto G 5G Plus улавя кадри с ширина от 118 градуса. За сравнение при основната камера ъгълът е 78 градуса.

 

5-мегапикселовата камера е интересна екстра. Тя върши работа само в определени сценарии, когато искаме да направим снимки на много дребни детайли. Резултатите наистина могат да бъдат впечатляващи, понеже ни позволява да се приближим пет пъти повече, отколкото със стандартната камера.

 

Последният сензор на гърба е 2 MP и служи за придаване на дълбочина чрез замъгляване на фона в кадрите. Степента на боке ефекта може да бъде контролирана в реално време.

 

Опцията за портретни снимки я има и при предната камера (16 MP). Втората камера е ултраширока и би била незаменима, ако се опитваме да вкараме повече хора в кадъра или по-голям обект зад нас, от който няма как да се отдалечим.

 

Забавлението продължава... и продължава... и продължава

Батерията е цели 5000 mAh часа. Рядко виждаме по-големи. Трудно е да се опише колко много всъщност е това, но за повечето хора, които не прекарват цял ден на телефона си, това би трябвало да са поне 2 дена живот на батерията. Дори по-сериозните консуматори ще се затруднят да я изхабят за ден. Бързото зареждане с кабел достига 20 W, но все пак имайте предвид, че заради огромния капацитет ще трябва да почакате около час и половина/два за пълен заряд.

Вижте още: Motorola Edge+: голямото завръщане (РЕВЮ)