Последният флагман на Motorola беше Moto Z4 през 2018. Миналата година се появи Motorola Razr 2019, който е впечатляващ като инженерно постижение, но целта му не беше да се конкурира с топ моделите на пазара. Edge+ събуди любопитството ми в момента, в който го видях на официалното представяне, понеже Motorola са силни в средния клас, но как биха се справили в горния ешелон? Имах възможност да тествам устройството и сега ще отговоря на точно този въпрос.

 

Всички погледи на едно място

Първото нещо, което прави голямо впечатление, е дизайнът. Мненията относно извитите дисплеи са разнородни – някои ги харесват, други – не. Motorola наричат своя Endless Edge (оттам идва и името на телефона). Аз лично съм фен. OLED панел в съотношение екран към тяло от 95.8%, с HDR10+ и 90 Hz скорост на опресняване. Прелест. Ако гледате много клипове в YouTube или Netflix на мобилното си устройство, то това би бил перфектен избор. Освен зашеметяващата картина има и стерео говорители, които са едни от най-добрите, които съм срещал в смартфон, с много богат и силен звук.

Нещо, което ми направи силно впечатление, макар това да е голям телефон (6.7 инча екран), всъщност седи много удобно в ръката. Нито за момент не съм имал чувството, че ще го изпусна или че е труден за използване заради размерите си. Една интересна функция, която забелязах е, че се появяват светлинни линии по извивките на екрана, когато има нови известия. Същите линии служат и за индикатор, когато телефонът се зарежда, дължината им показва колко още остава до пълен заряд.

 

Някой каза "скорост"?

Snapdragon 865 е най-впечатляващият процесор, който може да се срещне в Android смартфон към момента. Изкуственият интелект в чипа може да извършва до 15 трилиона операции в секунда, което значи, че всичко с този телефон става бързо. В комплект с 12 GB оперативна памет и 256 GB вътрешно пространство за съхранение (UFS 3.0) няма какво да поискате от този смартфон, с което той да не може да се справи. Освен това чипсетът поддържа 5G, така че ще може да се възползвате от новите високи скорости веднага, когато имаме работеща 5G мрежа.

Платформата е Android 10, но е важно да се отбележи, че от Motorola са запазили до голяма степен „суровия“ вид на операционната система. Представете си го като да смените темата на телефона си. Много компании модифицират Android, променяйки менюта, жестове, иконки. В това няма лошо, но с времето би могло да се отрази на производителността. Затова поне на теория ходът на Motorola да променят минимално визията на OS-a, е печеливш в дългосрочен план.

 

Хеттрик

Основната камера е 108 MP и този голям сензор допуска повече светлина в обектива. Това води до върховно ниво на детайлите, като отдалечените обекти се виждат ясно, когато приближите изображението. Снимките изглеждат добре дори на много по-голям екран от този на смартфона. Но заради повечето мегапиксели имайте предвид, че всеки кадър ще е и по-голям като размер (около 10 мегабайта).

*Широкоъгълна камера

*Основна камера

*Телефото камера (3х оптично приближаване)

8-мегапикселовата телефото камера предоставя тройно оптично приближаване, което е незаменимо, когато искаме да уловим отблизо нещо, до което просто няма как да се приближим.

*Широкоъгълна камера

*Основна камера

*Телефото камера (3х оптично приближаване)

16-мегапикселовият ултраширок сензор улавя „голямата картинка“. Буквално. Много подходящ режим на снимане, когато искаме да вкараме големи обекти в кадъра, но няма как да се отдалечим повече.

*Широкоъгълна камера

*Основна камера

*Телефото камера (3х оптично приближаване)

Един вече задължителен режим е този за нощно снимане. Както знаем, правенето на снимки вечер е малко по-сложно със смартфон. Заради слабата светлина трябва да държим много стабилно устройството, иначе има шанс изображението да се размаже. Най-вероятно заради оптичната стабилизация нощните снимки с Edge+ са с отлично качество и почти никакъв шум в тях, когато снимаме с основния сензор. 

*Нощен режим

*3х оптично приближаване

Един от по-интересните режими е този за макро снимки. Едва ли ще го използвате толкова често, но със сигурност ще има случаи, в които ще оцените, че е наличен. 

*Макро режим

Предната камера е 25 MP и поддържа HDR. Има опция за портретен режим (боке ефект), но интересното е, че за да работи, трябва сензорът да засече очертанията на лице. Използването му с маска не се получи при мен. Когато е включен, очертаването на обекта е добро и ви помага ясно да се разграничите от фона. Нивото на замъгляване може да се регулира ръчно в реално време. 

*Селфи камера

*Селфи камера (портретен режим)

Има и ToF 3D (Time of Flight) сензор, който не служи като отделна камера, а помага за замъгляване на фона при портретните снимки с основния сензор. Заснемането на видео достига впечатляваща 6К резолюция с 30 кадъра в секунда. Налична е оптична стабилизация. Могат да се улавят видеа с до 120 fps (забавен кадър).

 

Оптималният размер

Батерията е 5000 mAh, което е чудесна новина, защото този екран си има нужда от сериозна батерия. При моето използване, което включва чатове, говорене по телфона, браузване в интернет, YouTube, Spotify, представянето беше много добро, като телефонът издържа 5 часа и половина с включен екран, преди батерията да падне. Това е напълно достатъчно за един работен ден, може би дори повече, в зависимост от това, колко и за какво използвате устройството. Технологията TurboPower зарежда със скорост 18 W, когато се използва кабел, и с 15 W безжично. Това не е възможно най-бързото зареждане, което сме виждали, но по-малкото ватове са по-щадящи за батерията. Смартфонът работи и като безжично зарядно за други устройства, което е полезна функция, която се радвам, че присъства.

 

Почти перфектен

Едно от нещата, които ми се искаше да видя, е сертификат за водоустойчивост. Все пак има гумен пръстен около табличката за сим карта, което значи, че има някаква протекция. Възможно е телефонът да е изолиран отвътре, но просто да не е изкаран официален сертификат, защото тези документи са скъпи и това би увеличило цената на устройството. Това е само теория, затова не бих потапял смартфона във вода, но не е проблем, ако го навали дъжд или го залеете с нещо, заради специалното му покритие, което го предпазва от влага, пръски вода и дори прах. 

 

Вземайки всичко предвид 

След една седмица, прекарана в компанията на Motorola Edge+, мога спокойно да кажа, че това е една много конкурентна опция сред флагманите. Не успях да открия големи пропуски в никоя област, затова мога с чиста съвест да препоръчам устройството.

Вижте още: Следващият Motorola Razr ще има 5G и по-добри камери