Този месец слуховете за продажбата на част от HTC на интернет гиганта Google бяха потвърдени. С широки усмивки на разпространени от двете компании снимки мениджърите си стиснаха ръцете за 1.1 млрд. щатски долара. Сделка, която теоретично ще донесе позитиви и на двете страни. Дали обаче стратегията на Google да привлече 2000 служители от HTC ще доведе до повече пазарен дял за създателя на най-популярния мобилен софтуер Android или ще завърши като случая “Motorola” – само времето ще покаже. Тази сделка обаче имплицитно сигнализира определени намерения от тайванската и американската фирми.

Битката за парите

Няма съмнение, че основният мотив зад сделката с HTC е борбата с доминиращия пазара за устройства от най-висок клас iPhone. Въпреки че компании като Samsung държат сериозния пазарен дял, голямата печалба отива в джобовете на Apple. Проваленият опит на Купертино да навлезе в бюджетния сегмент с iPhone 5C подейства събуждащо за Кук – Apple не може и няма да произвежда евтини продукти. Потребителите не ги искат и ги разглеждат като обезценяване на символа на богатството и елита, какъвто в очите на обикновения човек е iPhone.

От друга страна, Google винаги е играла на този пазар. През първите години гигантът не се интересуваше от сегменти и цени. Стремежът бе към инсталация на колкото се може повече устройства с Android. Google искаше да получи пълен контрол върху мобилния софтуерен пазар. Усилия като Nexus показваха точно това – силно субсидиран хардуер от висок клас на изключително достъпни цени. За тази линия Google ползваше хардуерни партньори като LG и Huawei. Контролът обаче е това, към което се стремят всички играчи на този пазар – и Apple, и Samsung, и Google. Докато Apple държи целия контрол върху хардуера и софтуера, Samsung фокусира усилията си върху разработката на собствена операционна система, за да се откъсне от зависимостта от Google. На този етап тези опити нямат особен комерсиален успех. 

Тук се намесва Google. Крайно позитивните мнения на технологичните журналисти за Pixel дадоха допълнителен кураж на мениджърите за взимането на решението за HTC. Парадоксалното е, че световният интернет доминатор, водещ по пазарен дял на мобилните операционни системи, е никой в света на високия клас смартфони. От друга страна компанията с много по-малък пазарен дял при мобилните операционни системи Apple е световен лидер по печалби. Именно тази парадоксалност трябва да бъде прекъсната със сделката Google-HTC.

HTC не е Motorola

Въпреки приликите, сделката с HTC няма нищо общо с тази на Motorola. Разводът с Motorola се случи през 2014 г., когато Google продаде бизнеса на китайския гигант Lenovo за 2.91 млрд. долара, отчитайки го като огромна загуба. Истинската идея зад покупката на Motorola бе патентното портфолио, което щеше да се окаже силна карта във време на ожесточени патентни битки.

Сделката с HTC ще осигури на Google 2000 инженери, които и без това до момента са работили постоянно с американците покрай смартфона Pixel. Motorola никога не е готвена за хардуерна дивизия на Google и поради тази причина Google запази Motorola Mobility като отделно звено.

Времето, в което идва тази покупка също е различно. 

Alphabet би трябвало да избегне и ответния удар от хардуерните партньори заради решението да произвежда собствени телефони, тъй като компанията ще се конкурира основно в най-високия сегмент със смартфоните Pixel, каза Джеф Филдхак, директор на проучванията в Counterpoint Technology Market Research, цитиран от Marketwatch.

“Когато Google купи Motorola, това ядоса всички хардуерни Android играчи. LG, Samsung, HTC и всички други казваха “Току-що купихте конкурент, сега ние се конкурираме, а Motorola ще получи преднина със софтуера, тъй като могат да съчетаят хардуера и софтуера по-бързо”, допълва Филдхак.

Налице бе и рискът друга компания да купи бизнеса със смартфони на HTC и да отнеме от Google важен хардуерен партньор, каза Джан Доусън от Jackdaw Research пред Bloomberg.

Според него HTC и без това е опипвала почвата за алтернативи заради неустойчивостта на сегашното си положение. Доусън смята още, че сделката щеше да е “по-чиста”, ако Google беше закупила цялата HTC, включително бизнеса с виртуална реалност.

HTC продава служители, а не фабрики

Трансферът към Google ще намали служителите на HTC с около 19%, според изчисленията на Bloomberg Gadfly. Тези хора всъщност са най-скъпите на трудов договор, следователно имат най-висока добавена стойност. Нека не забравяме и че HTC продължава да притежава сериозен екип инженери, които работят по флагмани като HTC U. Подразделението “Powered by HTC” е това, което бе натоварено с основна задача да създава устройства под други брандове, каквото е Google Pixel.

HTC не само че не продава всички свои хора, но и запазва фабриките си. Главният финансов директор Питър Шен потвърди на пресконференция, че няма планове за съкращения на персонал (с изключение на трансфера към Google). Това означава, че проблемите на HTC с големите оперативни разходи остават.

Шен заяви още, че основната цел на тази сделка е да намали разходи. Това щяло да стане с 30-40% намаление на оперативните разходи.

Според изчисления на Bloomberg HTC трябва да намали оперативните си разходи с 60%, за да се върне към печалба. Дори тези изчисления обаче не взимат предвид възможните загуби на приходи от трансферирането на 2000 инженери на Google и намалените продажби от Pixel. Помагането на Google да прави по-добри телефони, които да се конкурират със собствения бранд на HTC, не изглежда като солидна стратегия, смятат експертите.

HTC казва, че ще използва новодошлия кеш, за да инвестира в бъдещи технологии и бизнеси. Като изключим смартфоните, които и без това отчитат спад, това бъдеще се върти около виртуалната реалност.

Хедсетите Vive излязоха на пазара преди около 18 месеца на цени, подобни на смартфони от най-висок клас. Спадът в приходите на HTC обаче сигнализира, че тези продукти не набират сериозна скорост, поне не тази, с която се развиха смартфоните. Тайванците дори бяха принудени да свалят цените, за да отговорят на жестоката конкуренция в лицето на Facebook и Sony. Към момента няма изгледи тази ценова война да приключи. 

Освен това във време, в което основните играчи като Apple и Samsung инвестират в разнообразни технологии (смартфони, компютри, виртуална и обогатена реалност), фокусирането само върху едно продуктово направление може да се окаже повече от рисково. 

Въпреки че сделката е оценена като прагматично решение на председателката на борда на директорите Шер Уанг, анализаторите продължават да настояват за по-сериозни преструктурирания в компанията, които са повече от наложителни.

Основно изображение: BusinessInsider; В текста: Engadget

Тагове: