Задава се истинска война. Първо Apple изтри Fortnite от App Store, заради нарушаване на политиката им за извършване на плащания в играта. Малко след това Google предприе същия ход. Причината? И на двете компании се полага комисионна, всеки път, когато някоя игра или приложение направи продажба през платформата ѝ, а от Epic Games направиха така че да избегнат това правило, чрез имплементиране на нов метод на плащане.

От производителя обявиха нова, по-ниска цена на V-bucks (валутата в играта), но само ако се използва новият метод на плащане, който вади от транзакциите Apple и Google. Старият още съществува, но на старата цена, което прави нелогично използването му. Очаквано, на двата технологични гиганта това не им се понрави и те взеха незабавни мерки.

Но за колко високи залози говорим в случая? Sensor Tower съобщава, че за последните 30 дни в App Store, Fortnite е генерирала 2.4 милиона сваляния и в нея са били похарчени 43.4 милиона долара. Общите инсталации на играта са 133.2 милиона, а играчите са вложили 1.2 милиарда долара. И това е само в магазина на Apple. Epic Games няма да оставят нещата така и вече започнаха процедура по осъждане на двете компании.

Снимка: shutterstock

Вижте още: Epic Games: App Store е най-небалансираният бизнес в историята