Внимание: Телефонът е оценяван според цената си, която към момента на това ревю е 950 евро.


Sony реши да предприеме нов подход със своята серия флагмани. Вместо да нарече новия си модел XZ4, компанията ясно заяви намеренията си да освежи смартфон линията си и избра името Xperia 1.


Аксесоари: само основните неща

Адаптер 18W. Type-C към Type-C кабел. Слушалки Sony MH750, стандартен модел, звукът е окей, залага се повече на бас и понякога това кара вокалите да звучат заглушени, кабелът е доста тънък в частта, където се свързва със самите тапи. Нямам представа защо (тоест разбирам, че е за да може микрофонът да е по-близо до устата, когато говорим чрез тях) кабелът от едната страна е по-къс, но лично на мен не ми допада. Включени са допълнителни гумени накрайници, за да може да изберете най-добрите за вашите уши и дори има включена щипка (ако някой изобщо си защипва кабела за яката на дрехата). Слушалките не са с Type-C накрайник, а с минижак и има включен донгъл в комплекта, което е супер, защото ще може да ползвате и други слушалки с кабел. Няма кейс или други аксесоари, а и слушалките не са кой знае какво, но обикновено никой производител не подарява топ малки слушалки с телефоните си, затова цялостният комплект е стандартен.


Дизайн: гениално семпъл

Това е може би най-добрият дизайн на Sony телефон, който съм виждал. Устройството отново е напълно водоустойчиво, но се радвам, че дизайнът е коренно различен от този на XZ3, където сензорът за пръстовия отпечатък бе в центъра на задния панел, а камерата малко над него. Разбирам, че така шансът да се появи нежелан пръст на снимки е по-малък, но някак си изглеждаше естетически грешно. Сега вече имаме тройна камера, разположена в средата на устройството, но и достатъчно нагоре, за да не се чувства странно в ръцете на потребителя. Харесва ми и че NFC чипът е обозначен къде се намира (отляво на камерата). Предното и задното стъкло са подсилени с Gorilla Glass 6, но все пак препоръчвам протектор и кейс, защото стъклото си е стъкло и се чупи. Рамката е алуминиева и цялостният дизайн е много семпъл, но заради комбинацията стъкло/алуминий и заоблените ръбове телефонът може да бъде изпуснат сравнително лесно. Лявата рамка е абсолютно празна, без бутони и портове. Отдолу имаме само USB Type-C порт, което означава, че няма минижак. Отгоре е слотът за SIM/SD карта/и. Хибриден е, което значи, че избирате между две SIM карти или една SIM карта и една SD карта.

Тук идва и първият ми проблем с дизайна. Табличката, на която се поставят картите, е пластмасова, закрепена е хлабаво и много лесно може да се счупи. Също така не е нужна игличка, за да се махне, става ръчно, без допълнителни пособия. Това е първият телефон, който виждам да предлага подобно решение, и не съм убеден, че е правилно. От една страна, е по-удобно, но от друга, колко често всъщност се налага да вадим SIM или SD картата на телефона си? И другото, което намирам за странно, е (но всъщност е характерно за всички телефони на Sony от години - бел. ред.), че при изваждане на картата телефонът се рестартира. Това също не го бях виждал досега, обикновено просто получаваме съобщение, че картата е извадена, и губим сигнала.

Другият ми проблем с дизайна, е сензорът за пръстов отпечатък. Намира се отдясно на телефона, между бутона за включване/изключване и тези за звук. Самият сензор е отличен – бърз и разпознава точно в 9/10 случая. Но това разположение не е много удачно. Проблемът е, че точно там инстинктивно попада пръстът, когато прибираме телефона в джоба, съответно той се отключва. Личното ми мнение е, че този проблем е можело да се избегне, като се сложи пръстовият отпечатък под дисплея. Ако от Sony не разполагат/нямат доверие на тази технология (телефонът е достатъчно скъп, за да се очаква да я има), то пръстов отпечатък върху power бутона също би било по-добро решение. Какъвто бе случаят с предходните флагмани на компанията - Xperia Z5, XZ1 и др.


Екран: няма да повярвате на очите си

6.5 инча, OLED, 1644х3840. Странен е. 21:9 е изцяло нов формат (за смартфон - бел. ред.) и отнема време да се свикне. Но веднъж пригодите ли се, екранът наистина се превръща в основната притегателна сила на телефона. 643 ppi. Ще повторя – 643 пиксела на инч! Истинско удоволствие е да се гледа съдържание в 21:9 формат с 4К резолюция на него. Като казах YouTube, трябва да спомена, че в това отношение този телефон изпреварва времето си. Препоръчвам Netflix или да търсите специфични 21:9 видеа в YouTube, защото, ако разтеглите 16:9 видео, за да запълни екрана, се изрязва доста сериозна част от кадъра, а да не се възползвате от 21:9 екрана е просто престъпление. Това е другият въпрос - дали този формат е бъдещето на смартфоните, или е просто единичен случай. Към този момент нямам отговор на този въпрос. Трябва да отбележа, че сравнен с AMOLED екран на Pixel XL, цветовете на Sony Xperia 1 са малко по-отмити, не толкова ярки. Това не е нещо лошо, защото би могло да означава, че са по-близо до оригиналните като контраст.

За да придобиете представа колко точно дълъг е този екран, предлагам следните експерименти: влезте в Messenger и вижте колко души се побират на екрана ви, но скролнете малко надолу, за да скриете сторитата. Екранът на Xperia 1 побира 10 души. Пробвайте същото, като заредите видео в YouTube, но не завъртайте телефона, оставете го вертикално и вижте колко видеа виждате надолу в recommended. При 21:9 екрана са 5. Ще завърша с това, че по традиция високият клас предлага стерео звук с високо качество. Въпросното качество заблестява още по-силно, когато включите вградената Dolby Atmos технология. Също така има и функция за динамична вибрация, която се включва при ефекти като експлозии или при определени звуци в музиката. Лично аз не я ползвах, но мисля, че е готино, че я има. Според мен въпросната може да работи адекватно за игри и не толкова за музика и филми.


Софтуер: няма какво да затрудни Snapdragon 855

Бърз е. Няма какво друго да се каже. Играх Asphalt 9 на максимални графики и дори това не забави по никакъв начин телефона. Трябва да спомена обаче, че при такова натоварване осезаемо загрява, но гърбът е стъклен и това е нормално да се усеща. С опреснителна скорост 60 Hz всичко се усеща гладко, като нож, който реже масло. В този клас не трябва и да се очаква друго. Не ми хареса обаче с колко много предварително инсталирани приложения идва телефона. Да назова няколко: Facebook, Fortnite Installer, Booking.com, Arena of Valor, Amazon Shopping, AccuWeather и това са, без да споменавам тези на Sony. Да, могат да се деинсталират, но предпочитам сам да избирам приложенията си. Все пак искам да поздравя Sony за решението им вече да се придържат повече до чистия Android. Има леки промени, но не бих ги нарекъл неприятни. Има и една интересна функция - Side Sense. Последната направи дебюта си с Xperia XZ3. Идеята е да се задействат приложения, като се докосва или swipe-ва по края на екрана. Не знам дали е заради него или заради мен, но не можах да му хвана цаката и не съм го ползвал. Sony също така предлагат собствен news feed, с който бомбардират с новини чрез известия по няколко пъти на ден, ако не бъде деактивиран. Отново ще спомена, че този телефон изпреварва времето си и някои приложения все още не са пригодени за формата на екрана му и не изглеждат дотам добре.


Камера: има какво да се желае

Искам да започна с това, че камерата не е лоша. Просто когато говорим за такава цена - трябва да е перфектна. Преди да говоря за снимките, трябва да започна с това, че според мен лично основният фокус е бил върху видеото. Затова екранът е в кино формат 21:9. Има предварително инсталирано приложение Cinema Pro, което позволява настройки върху всичко по видеото. Стабилизацията е оптична и също е доста добра. Селфи камерата е с добро качество, но няма режим портрет, което е разочароващо. При видеоразговор качеството в Messenger не е особено добро на 8-мегапикселовия преден сензор. Като говорим за портрета, това сигурно е най-слабото място на този телефон. Edge detection-ът е супер, много добре изрязва обекта и замъглява около него почти безгрешно. Обикновено това е големият проблем на портретите, направени с телефон. Тук обаче има проблем с качеството. Когато се снима в режим портрет, то рязко пада и дори се виждат пиксели, без да увеличаваме изображението, което е недопустимо. При снимка AI изписва Soft Touch. Имаше функция Soft skin tone, която изключих, но това не подобри качеството. Иначе като цяло камера приложението не позволява големи промени в настройките извън стандартното. Има AI, който автоматично засича какво снимате и прави настройки вместо вас.

 

 

 

Снимките не са качени в оригиналните си размери и ще бъдат гледани на различни монитори, затова е трудно да се придобие точна представа как точно снима Xperia 1, но нека все пак опитаме. Това са снимки с трите отделни камери от статично положение. Първата е с основната камера, втората е 2х оптично приближаване, а третата е широкоъгълна. Може да използвате кошчето за боклук като ориентир. Камерите се справят отлично при добро осветление.

 

 

Тук виждаме снимки с основната камера и макроснимка с 2х приближаване. Качеството на детайлите и замъгляването на задния план са екстра, но ми се искаше малко по-отблизо да можеше да фокусира telephoto камерата, за да хване повече детайли от розата. 

 

 

Първата снимка е очевадно по-добра, защото тогава все още не се беше стъмнило напълно, затова и се вижда небето. Малко по-късно обаче и черното небе вече е напълно изчезнало и се слива с НДК. Качеството на детайла също не е особено добро. Но поне светлините са добре овладени.

 

При слаба светлина се вижда добре само най-близкият обект, върху който се фокусира. Както виждате, тук всички светлини във фона са "експлодирали" и надписите е невъзможно да бъдат прочетени. Небето отново отсъства. 

 

 

 

Отново снимки и с трите камери, но този път през нощта. Тук може би най-добре се вижда жаждата за светлина на сензорите. Небето отново е просто едно черно петно без никакъв детайл, а и се слива с всичко пред него. Заключението е: ако е добре осветено мястото - ще се получи добра снимка, ако светлината не е добра - снимката също няма да е.


Батерия: изненадващ герой

Когато видях 6.5-инчов, 4К екран и само 3330 mAh батерия, очакванията ми не бяха високи. Предположих, че ще издържи около 4 часа на екран. Това предположение не съвпадна с реалността.

  

Както виждате, при солидно използване в свободен ден батерията спокойно ще издържи. Най-много я натоварва геймингът. Asphalt 9 източи 20% за 1 час и рязкото падане в графиката е точно където съм играл. Процентите не показват колко е изтощило всяко действие от батерията. Бих казал, че за човек, който не ползва особено телефона си освен при необходимост, батерията може да издържи и два работни дни. Тестовете са правени без Stamina Mode, който значително би увеличил издръжливостта. Зареждането от 0 до 100% става за 1 час и 50 минути - започва супер с 50% за 30 минути, но след 90-ия процент скоростта на зареждане рязко пада. За щастие има режим Battery Care, който ви позволява да задавате час, когато искате батерията да е заредена. Тоест, ако ставате за работа в 7, нагласяте, че искате тогава да е заредена, и спокойно включвате телефона да се зарежда за през нощта. Той автоматично ще се зареди до 90% и след това ще спре приемането на ток, за да не уврежда батерията. Когато наближи зададеният час, зареждането ще се поднови и щом се събудите, ще имате 100% батерия. Препоръчвам always-on display опцията да не се използва, защото в комплект с доста често мигащата LED лампичка за известия едната вечер, в която телефонът не се зареждаше през нощта, батерията падна с 13%. Добър stand-by time на батерията и always-on display не виреят заедно. Телефонът доста загрява особено в началото на зареждането, но не се тревожете, това е нормално, все пак има високо напрежение. 


Заключение


Отново ще спомена, че телефонът не е лош, дори напротив и съм сигурен, че всеки, който реши да го закупи, ще остане доволен. В случая OLED 4K дисплеят обира точките и ако видеото (гледане и снимане) ви е приоритет, продуктът на Sony за момента е едно от най-добрите решения на пазара. За 950 евро обаче не трябва да има пропуски като споделените по-горе в текста, а тук има такива. Все пак мисля, че Sony са поели в правилната посока и очаквам с любопитство да видя какво още ще ни предложат в следващия си телефон от флагмански вид.

Вижте още: Пикселите атакуват! Sony Xperia 1R е първият 5К смартфон в света