В момента светът консумира 20 милиарда киловатчаса енергия годишно. Това е достатъчно енергия за захранване на еднофамилна къща в продължение на 1,8 милиарда години или за доставка на енергия за една атомна електроцентрала за 2300 години напред (или пък стартиране на ракетата Falcon 9 на Tesla 17 милиона пъти подред).

Само електрическият сектор в САЩ произвежда над 2000 милиона метрични тона CO2 (въглероден диоксид), което се равнява на приблизително 852 милиарда литра газ. Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ биха се изисквали 1,6 милиарда акра гори само в САЩ, за да се „поправят“ екологичните щети, причинени от прекомерните количества CO2.

Но какво би станало, ако можехме да „изключим от уравнението“ изкопаемите горива и да преминем към възобновяеми енергийни източници? Отговорът е, че щяхме да имаме една по-чиста и по-устойчива енергийна мрежа и значително по-чиста околна среда.

 

Революцията Tesla Energy


s

 

След като Илон Мъск дълго време загатваше за новата мистериозна продуктова линия на Tesla, той я представи под името "Tesla Energy" и както вече знаем, тя е система от батерии за домове, предприятия и комунални услуги, насърчаващи значителното намаляване на използването на изкопаеми горива.

След вчерашния ден Tesla вече не е просто автомобилна компания, тя вече е и енергийна иновационна компания! Tesla Energy е критична стъпка в тази мисия, даваща възможност на производство на електроенергия с нулеви вредни емисии. С Tesla Energy Tesla просто ускорява процеса на преминаване от изкопаеми горива към устойчиво енергийно бъдеще.

 

Пикът на петрола отдавна е преминат


През последните 120 години светът е бил проучван за големи находища на петрол и най-голямото открито находище досега е Гауар в Саудитска Арабия. За справка Саудитска Арабия разполага с 25% от петролния резерв на планетата. Но дори тези огромни залежи не са неизчерпаеми и арабската държава отдавна започна да прави сондажи извън сушата. Но защо ви казвам всичко това? И какво е пикът на петрола?

s

 

Пикът на петрола нагледно може да се обясни като си представим понятието като най-високата точка в крива, изобразяваща потреблението му. Преминаването на тази точка означава, че половината от ресурса е използван. И без значение колко средства се влагат продукцията на петрола не може да се покачи над пиковата точка.

Ето защо ние не само трябва, но и сме длъжни да преминем към възобновяеми източници на енергия - колкото се може по-бързо. И тук технологията на Tesla идва съвсем навреме.

 

PowerWall и PowerPack – за дома и за бизнеса

s

 

Както писахме вчера, Powerwall е името на домашната система от батерии, която се предлага във версия от 10кВтч за 3500 щатски долара или 7 киловатчаса за 3000 щатски долара. PowerPack са блокове батерии със 100 кВтч капацитет, които могат да се надграждат практически безкрайно – до 500кВтч… 10Мвтч… и още, и още.

Изключително интересно беше едно от изказванията на Илон Мъск при представянето на Tesla Energy. Той каза, че батериите на Tesla могат да захранят целия свят! Разбира се, броят на батериите, необходими за тази цел, е стряскащо голям (2 милиарда), но това само по себе си е впечатляващо.

 

Батериите Tesla Energy (PowerWall и PowerPack) осигуряват следните три основни предимства:

 

 • Изместване на натоварването - батериите могат да осигурят финансови спестявания за своите притежатели чрез периоди на слабо зареждане, когато търсенето на електроенергия е по-ниско и изтощаването им през периоди, когато търсенето на електроенергия по-високо
 • Повишаване собственото потребление от слънчеви генератори - батериите могат да съхраняват излишък от слънчевата енергия, която не се използва в момента. Тази енергия ще се използва по-късно, когато слънцето вече е залязло
 • Резервно захранване – батериите осигуряват мощност в случай на прекъсване на стандартното електрозахранване

d

Както спомена Илон Мъск, размерът и изключително лесният начин на използване на батериите на Tesla ще бъдат много полезни за хора, които живеят на места със затруднен или никакъв достъп до стандартна електрическа мрежа, т.е. на тях няма да им се налага да правят огромни инвестиции и да чакат буквално с години на благоволението на някоя енергийна компания, която да им пусне ток. PowerWall и PowerPack батериите просто се поставят в дома или във фабриката и работят.

Тъй като PowerPack батериите все още не са в продажба и за тях няма много детайлна информация, ви предоставям спецификациите на първото поколение Tesla Powerwall:

 • Монтаж: Възможност за монтиране на вътрешна / външна стена
 • Инверторни: Свързват се с нарастващ списък от инвертори
 • Енергия: 7 киловатчаса или 10киловатчаса
 • Непрекъсната мощност: 2 киловата
 • Пикова мощност: 3 киловата
 • Двупосочна ефективност: > 92%
 • Работна температура: -20°С (-4F) до + 43°С (110F)
 • Гаранция: 10 години
 • Размери височина/ширина/профил: 130 cm x 86 cm x 18 cm

 

Бъдещето е сега

 

d

 

Tesla Energy е вече тук! За разлика от много от HiEnd новините, с които ви запознаваме всеки ден, и за които най-често говорим в бъдеще време, батериите на Tesla Energy са факт днес. PowerWall батериите могат да бъдат закупени от всеки от нас, стига да искаме да се лишим от 3500 щатски долара. А дори PowerPack да не са все още достъпни за покупка, Илон Мъск обеща, че те са само на няколко месеца от пазарен старт, т.е. тогава и бизнесът ще може да се възползва от революционните батерии на Tesla.

Нещо повече – корпоративните гиганти като Amazon вече са стартирали пилотни програми заедно с Tesla за използване на PowerPack батериите. Amazon изгражда система от PowePack батерии, които ще осигурят мощност от 4,8МВтч за Amazon Web Services платформата. Други известни компании, които ще използват PowerPack батериите, са Target, Jackson Family Wines и EnerNoc. Но това е само началото.

 

В заключение ще кажа, че като човек, следящ развитието на технологиите отблизо в продължение на над 15 години, виждам в Tesla Energy едно по-светло бъдеще за човечеството. Всъщност с Tesla Energy бъдещето става настояще! Най-сетне всеки от нас може да направи своята собствена „зелена“ революция.