Да имаш „работа“ е почти синоним на това да съществуваш от няколко века. Или поне от времената на Индустриалната революция и преместването на хората от нивите в големите градове, когато е станало необходимост да изкарваш парични средства, за да купуваш продуктите си, а не просто да отглеждаш сам храната си. Работата обаче далеч не е това, което означаваше някога. Само си помислете. Започнала от в общи линии експлоатация на бедното население без почивен ден, позната ни от романите на Юго и Зола. После през поточните линии в заводите. През времето от „9 до 6“. През борбите за права и придобивки за работещите, които доведоха до 35-часова работна седмица в някои най-развити държави. Смисълът на термина „работа“ се променя динамично към нещо по-важно и по-близко до самата същност на модерния човек. За поколението на нашите родители в избора си да работят за дадена компания или организация най-важно е било точно това – работното време и големината на заплатата. Но милениъл поколението и поколението Z преминават на следващото ниво.

Работа със смисъл

Редица проучвания показват, че специалистите, особено в технологичната сфера, търсят нещо повече. Търсят смислена компания работодател. Търсят екосистема, която да ги развива. Търсят баланс между служебните си задължения и личния си живот. И най-важното - търсят да виждат реални резултати от работата си. Как техните усилия се отразяват върху реалния живот на другите хора. Технологичните професии дават безпрецедентни възможности в това отношение. Защото българската ИТ и аутсорсинг индустрия работи за най-разнообразни важни клиенти по цял свят. Ние ще ви представим някои от тези възможности.

Виж още: LinkedIn прави интервютата за работа изцяло виртуални

Борба със световната бедност от България?

Бедността и неравенството продължават да са водещи проблеми за света, особено в перспективата на влошаващите се климатични промени. Най-застрашените световни райони обаче са далеч от България. Наистина ли бихме могли да бъдем част от тази борба от тук? Всъщност да, при това работейки перспективна и добре платена професия.

Луксофт ни разказват, че като част от стратегическото си партньорство с една от най-големите финансови институции в света наемат различни ИТ специалисти за центъра за ИТ услуги в София. Въпросната институция е международна организация, предоставяща финансиране, съвети и изследвания на развиващите се страни за подпомагане на икономическия им напредък. Финансовата институция действа предимно като организация, която се бори с бедността, като предлага финансова и техническа помощ за развитие на страните със средни и ниски доходи по целия свят.

За да може това да се случи обаче, за постигането на целите на тази мащабна мисия, са необходими освен материалните ресурси, така и човешки капитал, който да управлява потоците от информация във всички посоки по ефективен начин. Информационните системи и приложенията, които стоят зад този процес, всъщност правят възможно той въобще да съществува. В нашия случай тази голяма световна институция работи заради наличието на ИТ специалистите, които работят в България. Разнообразието от професии е голямо и обхваща профили като: PL/SQL Developer, SAP ABAP Developer, Data Analyst, DevOps Engineer, QA и други. На преден план, разбира се, от изключителна важност е опитът във финансовите инструменти и техническата експертиза на ИТ специалистите, заети да управляват тези процеси.

„Една от ключовите работни позиции е тази на Java Developer, който разработва на Java език, проектира и изгражда сложни бизнес компоненти. Тези специалисти обикновено работят върху изключително важни приложения, които са част от цялата ИТ инфраструктура на организацията. При някои проекти Java Developer-ите проектират, тестват и внедряват уеб приложения, използвайки стандартни практики за разработка на софтуер, техники, инструменти и рамки“, казва Христо Вънгев, Програмен мениджър в Луксофт България. Йоан Епитропов, Програмен консултант, споделя: „Кандидатствах в компанията заради положителната репутация като работодател и възможностите за професионална реализация, а именно да работя за една от най-големите финансови институции в света. Позицията ми позволява да работя с колеги с различен технически профил, включително и Java Developer-и, с които успяваме да постигнем високото качество, необходимо за целите на такъв важен клиент. В ежедневната си работа виждаме как нашият труд влияе върху крайния технически продукт, което ни прави щастливи от приноса ни за това. В същото време подобен тип „работа“ затвърждава знанията и уменията, които до този момент имах, както и ми помага да се развивам в посоката, която съм избрал.

Какви умения се търсят?

Ако сте запознати с ИТ пазара на труда, знаете, че Java Developer-ите са една от най-търсените професии. Ключовите умения за тази позиция са задълбочени познания и опит в Java и JavaScript и познания в областта на финансовия софтуер и типичните за финансовия сектор информационни потоци. Но специалистите би трябвало да притежават и опит в използване на бързи методологии и техники за разработка на приложения, способност за самостоятелна работа по поставените задачи, които понякога са много наведнъж. „Аналитичното мислене се подразбира за този тип професия, а самото естество на работата изисква комуникативност и работа в екип“, добавят от Луксофт.

Интересувате ли се от престижна работа, с която ще допринесете за един по-добър свят? Вижте какво е нужно, за да кандидатствате – тук