Забавянето на компютъра ви с времето е неизбежно. Мястото за съхранение ще се запълни колкото с важни файлове, толкова или даже повече с непотребни. Не е нужно обаче да се задоволявате с тази бавна работа и може само за няколко минути да оптимизирате машината си. Целта на тази статия не е да покрие всички възможни причини за забавяне, а да предложи няколко стандартни софтуерни решения. След години на употреба всяка машина рано или късно трябва да бъде избавена от мъките си за сметка на по-нов хардуер.

Освободете пространство

Компютрите не обичат да нямат свободно пространство. За съжаление нито Microsoft, нито Apple споменават от колко минимално място за съхранение имат нужда операционните им системи, но поне 10% от общия капацитет трябва да са винаги свободни. За щастие разчистването на пространство е по-лесно от всякога. Приложения като Dropbox и Google Drive ще пазят файлове в облачното си пространство, докато не ви потрябват. Вградените iCloud и OneDrive също.

Премахнете ненужни програми

Може да се окаже малко тегаво да минете през всички инсталирани програми, но в крайна сметка усилията ще си заслужават. Изтриването на ненужните програми означава, че Windows или macOS ще има по-малко неща, за които да се притеснява, и може да освободите RAM памет, ако някои от тях работят във фонов режим, без да знаете. Освен това тази мярка ще се отрази благосклонно и на сигурността на системата ви, понеже по-малко програми означава по-малко начини да се проникне в нея.

Спрете програмите, които се активират със стартирането на компютъра

Много програми ще се опитат да се включат автоматично, когато се стартира и операционната система. Целта им е да са готови по-бързо, когато ви потрябват, автоматично да синхронизират файловете ви, да защитят системата ви или куп други причини. Много от тях наистина е по-добре да работят като фон през цялото време. Колкото повече стават тези програми с времето, толкова повече ресурси ще изискват за работата си. Затова е хубаво да проверите кои програми се активират с включването на компютъра и да позволите тази опция само на най-наложителните.

Оптимизирайте апликациите си

Понякога личната грижа за всяка програма може да има позитивен ефект върху цялата операционна система. Добър пример са уеб браузърите. С времето те се задръстват с допълнителни приставки. Това може да се отрази негативно на скоростта, с която сърфирате в интернет. За по-ефективна работа деактивирайте или направо деинсталирайте приставките, които не ползвате. И това не са единствените програми, които страдат от такива проблеми. Много от тях имат вградени опции за изтриване на стари и ненужни файлове или бутон за връщане до фабричните настройки.

Преинсталирайте операционната система

Ако сте решени да почистите из основи машината си, то тогава преинсталиране на операционната система е най-доброто решение. То прилага и всички гореспоменати практики наведнъж. В днешни дни процесът е и по-лесен от всякога, понеже много от важните ви файлове могат просто да бъдат запазени в облачно пространство. Ако дори и след преинсталацията компютърът ви продължава да е бавен и да прави проблеми, то това е знак, че е време да погледнете към нов хардуер. Колкото и системни трикове да прилагаме, рано или късно възрастта ще си каже своето.

Вижте още: Охладете добре компютъра си в горещите летни дни