Японски суперкомпютър зае първата позиция в ежегодната Top 500 класация за най-бързи компютри. Fugaku – компютър, разработен с помощта на Riken, разполага с 48-ядрения A64FX процесор на Fujitsu. Това е и първият случай, в който компютър с чип на ARM основа завоюва първото място.

Fugaku достига производителност от 415.5 петафлопа, което е 2.8 пъти по-бързо от втория в класацията – Summit на IBM. Суперкомпютърът оглави и класациите Graph 500, HPL-AL и HPCG. Никоя машина преди него не е била първа във всичките четири показатели.

При последните издания на тези класации се наблюдаваше тенденция китайски или американски суперкомпютри да заемат първото място. Последният японски, който постигна това, е предшественикът на Fugaku – Riken K. Тази година общо японските участници са 30, американските – 114, а китайските – 226. Американските машини са с най-голяма обща производителност – 644 петафлопа.

Пълната мощ на Fugaku се очаква да влезе в употреба догодина. Към момента той се използва на експериментална основа в борбата с COVID-19. Това включва изследване на резултати, симулиране на разпространението на вируса и измерване ефективността на новото японско приложение за следене на заразени.

Вижте още: Какво общо имат хакерите, европейските суперкомпютри и COVID-19?