2022 г. несъмнено беше най-добрата година за Tesla във финансово отношение и за доставките на превозни средства, но това не беше така за нейните акции – което направи инвеститорите много недоволни.

Ако просто погледнете тримесечните отчети на Tesla тази година, ще си помислите, че акционерите на Tesla имат страхотна година.

Автомобилният производител си осигурява рекордни печалби след рекордни печалби, като доставките се увеличават и годишният производствен капацитет доближава два милиона автомобила годишно – повече от всеки друг автомобилен производител, когато става дума за изцяло електрически превозни средства.

Изглежда, че визията на Tesla най-накрая се реализира.

И все пак имате инвеститори като Лео КоГуан: милиардер, който е третият по големина акционер на Tesla, наричайки борда на директорите на Tesla „неориентиран“.

За първи път съобщихме за КоГуан миналата година, когато той стана третият по големина индивидуален акционер в Tesla след Илон Мъск и Лари Елисън. През септември стана ясно, че той е вложил повече пари в Tesla от самия Мъск.

Лео КоГуан заедно с много други видни инвеститори на Tesla призовава борда на Tesla да започне програма за обратно изкупуване на акции. Това е така, защото акциите на Tesla са намалели с почти 50% от началото на годината:

Разбира се, по-широкият пазар също имаше лоша година, но Tesla определено се справя по-зле от конкурентите си, дори като се има предвид, че Nasdaq падна с 29% за същия период. Голяма част от несъответствието се приписва на изпълнителния директор Илон Мъск, който продаде акции на Tesla на стойност десетки милиарди долари през последната година.

Tesla говори за потенциална програма за обратно изкупуване на акции от 5 до 10 милиарда долара още през октомври, но оттогава няма официална информация за плана.

Сега инвеститорите на Tesla, включително КоГуан, водят кампания за Мъск да коментира ситуацията в Twitter, но изпълнителният директор запази мълчание. Що се отнася до КоГуан, той изглежда е все по-разочарован от липсата на отговор. Но третият по големина акционер на Tesla остава положително настроен за компанията в дългосрочен план, тъй като заявява, че планира да инвестира допълнителни 2 милиарда долара в автомобилния производител през следващите три години.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск предрече смъртта на конкурента Lucid