Илон Мъск намекна, че Lucid Motors, стартираща компания за електрически превозни средства, която се отдели от Tesla, може да е на път да умре.

Вчера Business Insider тиражира имейл от Lucid Motors, който разкрива изключително агресивна стратегия за избягване на откази за поръчки за своя електрически седан Air.

Lucid отбеляза спада на резервациите си за своя електрически автомобил от 37 000 през третото тримесечие на 34 000 през Q4, което се дължи на смесица от доставки по някои от тези резервации, но също и на анулирали поръчките си клиенти.

В имейла Lucid казва, че „всяко анулиране е провал“ и очертава много агресивна стратегия за избягване на тези неуспехи, които включват обаждания на клиенти до почти дузина пъти.

Мнозина приеха този агресивен подход като директен знак за лошото бъдеще на компанията, включително изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск. В отговор на тази история рано вчера сутрин Мъск написа „Те няма да изкарат дълго на този свят“.

Този коментар допълва предишния му коментар както за Lucid, така и за Rivian по-рано тази година, когато новият собственик на Twitter заяви, че двете стартиращи фирми за електрически автомобили „се движат към фалит“.

Lucid има силни връзки с Tesla и дори може да се твърди, че това е първият стартиращ EV, който се е отделил от компанията. Тя е основана от бивш изпълнителен директор и член на борда на Tesla, а сега се ръководи от Питър Роулинсън, който беше главен инженер на Model S преди пускането му на пазара.

След десетилетие в разработка Lucid най-накрая започна производството на Lucid Air: електрически седан, конкуриращ се с Tesla Model S, миналата година. Сега е на път да произведе между 6000 и 7000 електрически седана Air през 2022 г.

От финансова гледна точка ситуацията не е добра за Lucid, но не е и ужасна. През последното тримесечие загуби половин милиард долара, но все още имаше около 3 милиарда долара в брой и краткосрочни инвестиции. Технически Lucid може да оцелее още около година без нови външни инвестиции или промяна на нещата.

Мъск не греши да изрази загриженост тук; има място за притеснения, но все още нищо не е приключило за Lucid. Компанията има големи поддръжници като Саудитска Арабия, които вероятно биха могли да вложат повече пари, за да помогнат на производителя, и също така може да изненада всички през следващата година и да обърне нещата финансово. Но тя все още губи много пари на превозно средство и това трябва да се промени, ако иска да оцелее.

Снимка: Lucid

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно