Amazon направи може би най-значителния си ход в бизнеса със самоуправляващи се коли, обявявайки, че ще инвестира в компанията Aurora, която разработва автономна технология за автомобили.

„Автономната технология има потенциала да направи работата на нашите служители и партньори по-безопасна и по-продуктивна“, казва говорител на Amazon, без да разкрива точната сума, която е инвестирала.  

Aurora обаче разкрива, че при последния кръг на набиране на финансиране са събрани 530 милиона долара. Парите ще се използват за развиване на инженерен екип, както и за реклама.

През 2017 г. Amazon формира малък екип, който да работи по технология за коли без водачи. Amazon вече развива роботи, които доставят храна, така че умните автомобили са логична следваща крачка.

От своя страна Aurora е солидна инвестиция. Нейният основател Крис Урмсън бе в основата на проекта на Google за самоуправляващи се коли, който днес се нарича Waymo, а продуктовият ѝ директор Стърлинг Андерсън бе шеф на работата по Autopilot в Tesla. Компанията е една от малкото в бизнеса, която не е собственост или под шапката на някоя голяма корпорация и свободно си партнира с различни гиганти като Volkswagen и Hyundai.

Нещо повече, Aurora не се ограничава само до автомобили, а възнамерява да работи с камиони и др.

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24