Група акционери на Amazon се обърнаха с искане към компанията да спре продажбите на своята технология за лицево разпознаване на правителствени агенции, докато не бъде установено дали тя заплашва да наруши обществените граждански права. Искането е подкрепено от пет акционерни групи, които заедно държат акции на стойност 1.3 милиарда долара в Amazon.

В писмото си те съобщават, че са притеснени от начина, по който технологията, наречена Rekognition, се използва в момента, и посочват, че в миналото Amazon е твърдяла, че се противопоставя на всякакви форми на наблюдение и шпионаж от властите. Акционерите се опасяват, че компанията не прави достатъчно, за да ограничи използването на технологията с цел защита на личното пространство и правата на хората. За тях бързият темп на развитие на технологиите за лицево разпознаване може да доведе само до нарушаване на фундаменталните права на отделните хора.

Технологията Rekognition донесе доста критика за Amazon в последно време, като в различни моменти неправителствени организации, инвеститори и дори служители призоваха компанията да спре да я продава на правоохранителните органи. Amazon снабдява с нея както полицията, така и имиграционните власти.

Искането на акционерите сега е пълна забрана на продажбите и вземане на мерки, че технологията няма да попадне в ръцете на авторитарни правителства.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards