Както съобщи Bloomberg късно в петък, Apple е наела бившия директор на софтуера за автопилот на Tesla Кристофър Мур. Bloomberg казва, че Мур ще докладва на Стюарт Бауърс, друг бивш служител на Tesla, нагоре по йерархията.

Apple работи не толкова тихичко по проект за самоуправляващ се електрически автомобил повече от пет години с кодово име Project Titan. Групата отчете голяма промяна в лидерството, като се твърди, че Apple продължава да измества целите на това, което иска да постигне.

Мандатът на Мур в Tesla беше донякъде противоречив, тъй като той често опровергаваше твърденията, направени от главния изпълнителен директор Илон Мъск относно представянето на Autopilot. Например Мур каза на транспортния регулатор в САЩ, че многократните твърдения на Мъск, че Tesla може да достигне ниво 5 на автономия в рамките на няколко години, са нереалистични.

Текущото състояние на софтуерната платформа на Apple за самостоятелно управление остава много неясно. Apple управлява малък тестов парк от прототипи на автономни превозни средства в Калифорния. Смята се, че системата разчита на видеокамери и LiDAR радари, за да усеща заобикалящата среда.

За известно време Apple се фокусира единствено върху софтуера за автономно шофиране. Въпреки това към 2019 г. се разбра, че Apple отново е насочила поглед към изграждането на действително превозно средство. Гигантът е наел различни високопоставени ръководители от други автомобилни производители, включително вицепрезидента по разработването на шасита на Porsche по-рано тази година.

Въпреки това Project Titan претърпя голям неуспех по-рано тази година, тъй като бившият му директор Дъг Фийлд напусна Apple заради Ford. Предполага се, че Apple ще си партнира с партньор, който всъщност ще построи превозното средство въз основа на дизайна на Apple. През юни Apple търсеше производител за батериите на Apple Car.

Основният производител на iPhone Foxconn прояви интерес да стане компания - подизпълнител за автомобили, така че има множество спекулации, че Apple и Foxconn също може да се обединят в работата по колата. Най-рано обаче може да очаквате да видите истински Apple Car да се материализира до 2025 г., почти десетилетие от началото на Project Titan. Кой наистина би могъл да предположи, че изграждането на кола отнема време?

Снимка: Pikrepo

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер