Бутиковият автопроизводител Aston Martin обеща, че стартирайки през 2025 г., компанията ще предложи два нови електрически модела: спортна кола и джип. Трети модел, който е хибрид, също се разработва, а целта на Aston Martin e да се приближи към новите тенденции в автомобилния бизнес. Компанията ще произведе колите в своите заводи във Великобритания.

Mercedes, която притежава 20 процента от Aston Martin, няма да участва в разработката на новите е-модели, но е възможно на по-късен етап да осигури батерии за тях.

Последните години славната марка Aston Martin изпитва финансови затруднения, след като борсовият дебют не бе особено успешен. Движеща сила зад нейните амбиции е канадският милиардер Лорънс Строл, който е съсобственик и на отбора на Aston Martin във Формула 1. Според него компанията е наясно с това, че бъдещето на колите е електрическо, но не бърза да навлезе в него точно сега. Всъщност Aston Martin вече дори се пробва с дизайна на е-кола, създавайки мощната Rapide-E. За нея се предполагаше, че ще бъде следващата кола на Джеймс Бонд, но след пет години в разработка Aston Martin прекрати проекта.

По-късно тази година трябва да видим е-версия на първия джип на Aston Martin – DBX. Имайки предвид, че продажбите на бензинови и дизелови коли на Острова ще бъдат прекратени през 2020 г., ще бъде интересно да видим как Aston Martin ще се адаптира към новите реалности.  

Снимка: Aston Martin

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви