Немският гигант Audi представи новия си електрически SUV, носещ гръмкото име Audi Q4 Sportback e-tron. Автомобилът има доста сходни черти с миналогодишния концепт Q4 e-tron, като и двата електромобила са базирани на платформата на Volkswagen MEB, която има мощност до 225 kW и разполага с батерия с капацитет от 82 kW/h. Според данни от производителя колата развива скорост от 0 до 100 км/ч за 6,3 секунди, има върхова скорост от 180 км/ч, като може да измине 450 км без презареждане.

Новият електромобил има доста по-спортен екстериор от предшественика си, като разполага с аеродинамичен спойлер, намиращ се под задния прозорец. Дизайнерите на Audi споделят, че новият модел има секси задница, като това уголемява визуално автомобила.

Интериорът на колата също е откровено минималистичен, като централно място заема огромният 12.3-инчов информационно-развлекателен тъчскрийн. Зад волана е разположен виртуален кокпит, осигуряващ информация за скоростта, нивото на заряд и навигацията.

Интересна нова функция е подобреният проекционен дисплей (heads-up display), който поддържа любопитни функции с добавена реалност. Той например може да ви указва предстоящи завои и препятствия с помощта на информационни стрелки, показващи посоката на завиване.

Все още не е ясно кога новият електромобил ще се появи на пазара, но се очаква да е скоро на цена под 45 000 долара, което е сериозно намаление спрямо стойността на първата електрическа кола на Audi – E-tron, търгувана за 75 000 долара.

До 2025 Audi планира да пусне на пазара над 20 нови електромобила, като се очаква да бъдат представени модели от всички класове на компанията – от компактни до лимузини.

Снимки: Audi