Новоизбраният американски президент Джо Байдън обяви, че възнамерява да извади от употреба голяма част от задвижваните с бензин и дизел правителствени автомобили и да ги замени с електрически. По този начин Байдън започва да изпълнява обещанието, което даде по време на кампанията си, да замени правителствения автопарк с произведени в Америка е-коли.

„Федералното правителство притежава огромен брой автомобили и ще ги заменим с чисти е-коли, произведени тук, в Америка, от американски работници“, обяви Байдън.

Това е отлична новина за американски е-производители като Tesla, Rivian и Wordstown, както и за традиционните гиганти Ford и General Motors, които вече инвестират огромни суми в производството на е-коли.

Към миналата година в гаражите на федералната власт има около 650 000 коли, сред които 245 000 цивилни, 173 000 военни и 225 000 пощенски. Всичките са пропътували общо над 7 милиарда километра през 2019 г.

Заповедта на Байдън не означава непременно победа за Tesla, тъй като тя произвежда повече луксозни и мощни модели. От решението може да се възползва и Ford, който наскоро обяви електрическа версия на своя минибус Transit, както и GM, който наскоро създаде дъщерна компания на име BrightDrop за е-коли за доставка. Освен това Байдън обещава да създаде повече инициативи и мотивация за това крайните потребители да заменят бензиновите коли с електрически.

Снимка: shutterstock

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви