Не е нещо необичайно в света на технологиите даден продукт да бъде планиран, изграден като прототип, представен на медиите и в крайна сметка да не излезе на пазара. Има куп подобни идеи, които така и не успяват да бъдат осъществени отначало докрай, дори и да са изглеждали обнадеждаващи в определен етап от развитието си.

Днес ще си припомним за Калашников, но не автомата, а електромобила, дело на същата компания. С икономика, силно зависима от нефт и природен газ, Русия и автомобилите без вредни емисии звучат като несъвместима комбинация. За момент Kalashnikov CV-1 беше на път да преобърне тези представи. Този момент се оказа прекалено кратък, но какво доведе до краха на една вълнуваща концепция?

През 2018 г. Kalashnikov, създателите на оръжието, променило историята, показаха на света как си представят бъдещето на електрическите автомобили. То бе по-ретро и от най-смелите ни мечти. Някои от най-големите световни медии отразиха новината. Очакваше се Русия отново да се изправи срещу САЩ, но този път в надпревара с 4 колела и литиево-йонни батерии.

Това, което се знаеше откъм представяне, беше, че CV-1 ще може да достига от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди. Мощната 90 kWh батерия щеше да бъде придружена от 680 конски сили. Изминатото разстояние с едно зареждане се прогнозираше да е около 354 км, което е разочароващо, когато обърнем поглед към стандартите в индустрията, но и очаквано заради не особено аеродинамичния дизайн.

Тук ще приложа видео, което може да бъде открито в каналите на повече от една медии и показва от различни ъгли автомобила. Първото нещо, което прави впечатление, е нереалистичният дизайн. Той представлява сюрреалистична сплав между Москвич от 70-те с киберпънк привкус. Ако се вгледаме малко по-внимателно, ще забележим, че всички прозорци са затъмнени, което няма как да е дизайнерско решение. Веднага след премиерата се появи теория, че причината за това е липса на интериор. Това не е толкова шокиращо, колкото звучи, защото и до ден днешен никой не е виждал как изглежда отвътре Kalashnikov CV-1 или поне не го е документирал.

Следващата червена лампичка е липсата на информация от 2018 г. насам. Няма официален сайт, няма изказвания от служители на компанията, няма новини. На практика не е ясно дали изобщо ще бъде масово произвеждан автомобилът и на този етап изглежда много малко вероятно.

В популярния сайт Reddit може да бъде открито предположение какво всъщност се е случило. Според теорията на един потребител този прототип се появява след изказване на Владимир Путин, че Русия трябва да излъчи конкурент на Tesla. Така се появява визията за CV-1 с идеята да бъде направена реклама на руската електромобилна индустрия, но без реална мисъл за реализиране на проекта.

Това е донякъде подкрепено и от киборга (отново дело на Kalashnikov), който кара ATV. От видеото по-долу, заради липсата на движение и повече от предпазливото шофиране, изглежда, че това е просто метален скелет, прикрепен за управлявано с дистанционно превозно средство, което се движи достатъчно бавно, за да не падне случайно ездачът.

Колкото и да ни се иска да видим електрическия Kalashnikov по пътищата, няма нищо, което да сочи, че това ще се превърне в повече от мечта. Ако все пак някой наистина иска да седне зад волана на този автомобил, може да го направи виртуално в играта Brick Rigs, където е пресъздадена работеща версия на електромобила.

Снимки: Kalashnikov

Вижте още: Как за малко Apple не купи Tesla за нищожна цена