По-младите може и да не го знаят, но 6.75-литровият V8 двигател на Bentley е най-старият V8 мотор, който все още се произвежда – поне до момента. Последната бройка от този прочут двигател бе произведена съвсем наскоро във фабриката на Bentley в Крю и компанията ще изпрати славния двигател в заслужена пенсия след 61 години вярна служба.

„Този двигател захранваше топ моделите на Bentley повече от шест десетилетия и си заслужи почивката. Това, че той издържа проверката на времето толкова дълго, е доказателство за уменията на инженерите ни, които го правеха все по-мощен и надежден“, казва Bentley.

Емблематичният 6.75-литров L-Series V8 мотор за пръв път е проектиран и построен през 50-те години. Той дебютира през 1959 г. в Bentley S2. Първата му версия е със 180 конски сили, което не е много по днешните стандарти, но за тогава е истински пробив.

През 1971 г. инженерите на Bentley увеличават капацитетa на двигателя от 6.2 на 6.5 литра. До наши дни са построени над 36 000 бройки от двигателя, като всяка една от тях се сглобява ръчно за 15 часа във фабриката в Крю.

След многобройни технически подобрения днес същият двигател вече има 530 конски сили. Последният модел, който той ще захранва, е Bentley Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner, който също е последният от своя вид.

Виж още: Индия и Китай започнаха войната на приложенията

Тагове: