Политическото напрежение между Китай и Индия се пренесе и в дигиталния свят. Android приложението Remove China Apps, което открива и премахва китайски приложения от телефона, стана огромен хит в Индия. В момента то е на първото място в списъка на безплатните приложения в местния Google Play Store, където Remove China Apps е свалено над 10 милиона пъти.

Създателите на Remove China Apps твърдят, че приложението няма политически заряд, но както подсказва името му, то очевидно е насочено към китайския софтуер. Много високият рейтинг от 4.8 пункта и позитивните ревюта показват, че Remove China Apps очевидно печели от анти-китайските сантименти в Индия.

Благодарение на тях скорост набира и друго приложение на име Mitron, което се лансира като местна алтернатива на TikTok.

Причина за напрежението между Пекин и Делхи е граничният спор и продължаващата коронавирус пандемия; скорошно проучване показва, че 67 процента от индийците смятат Китай за отговорен за разпространението на коронавируса.

На този фон значително нараства търсенето на местните приложения и през май търсенията за индийски приложения през Google са скочили значително.  Най-много се инсталират приложения за чат като Bharat Messenger и Indian Messenger.

Виж още: Илон Мъск ще прибере 700 милиона долара от Tesla въпреки изцепките си