BMW и Great Wall създадоха съвместна инициатива, в рамките на която ще построят завод в Китай с капацитета да произвежда 160 000 електрически коли годишно, включително новите електрически Mini. Електрическият Mini Cooper SE бе анонсиран миналия месец и е първата изцяло е-кола, откакто BMW i3 излезе през 2013 г. Именно на неговото задвижване е базиран новият модел. Той има еквивалента на 180 конски сили и ускорява от 0 до 100 за 7.3 секунди. Електрическото Mini може да измине до 270 км с едно зареждане.

Тези параметри се оказаха достатъчно интересни, че да привлекат много потенциални купувачи. Според някои данни вече са приети над 45 000 резервации.

BMW очаква Китай да се превърне във важен пазар за електрическото Mini и очевидно се подготвя за изграждане на нужния производствен капацитет.

Инвестицията на BMW и Great Wall е за 650 милиона евро, а заводът ще бъде построен в китайската провинция Жънсу. Освен електрическото Mini, BMW планира да произвежда там нови е-коли, разработени съвместно с Great Wall.

Виж още: BMW се подиграва на Tesla Cybertruck с реклама на брониран X5