Прототип на нов луксозен спортен автомобил е подложен на тестове на писта в Италия, съобщиха от BMW. Моделът, който предстои да бъде представен по-късно тази година, е близък до визията, която видяхме от BMW Concept 8 Series и за който научихме повече от Марк Жижард, ръководител на концептуален дизайн в BMW, но с много по-спортен дух и стил на управление. Именно за настройки на динамиката в управлението служат и въпросните обиколки на пистата в Априлия. Въпреки че пробите се извършват с маскиран автомобил, лепенките не успяват да прикрият отличителните линии на спортно BMW.

Новият автомобил на немския производител е купе в истинския смисъл на думата. Нисък силует, аеродинамични линии и широка предна и задна част. Платформата позволява внедряване на много различни двигатели. Вече се очаква и ново BMW М8. По всяка вероятност най-силният вариант на купето ще е с V8 4.4-литров битурбо двигател, захранен от над 600 к.с. Очаква се обаче да видим и по-малки 6-цилиндрови мотори под капака на 8 Series Coupe, задвижвани от "скромните" 300 конски сили. Възможно е дори официално да бъде обявена война на Mercedes-Benz S-class Coupe, като бъде монтиран 3.0-литров дизелов двигател с около 300 к.с.

Обратно в Италия, където членът на борда на директорите на BMW AG Клаус Фрьолих лично проследи тестовата програма. Според него пробите показват, че е намерен верният път с концепцията на новото 8 Series Coupe. Фрьолих казва още, че стойностите на динамиката на управление, които са постигнати до този момент, са впечатляващи и клиентите на компанията могат да очакват истински спортен автомобил.

Пистата, разположена в близост до Рим, е идеална за настройките на системите за задвижване и окачването. Със своите стръмни виражи и овали, дългото 4 км трасе предоставя перфектни условия за демонстрация на максимална пъргавина и прецизност при високодинамични ситуации на пътя. Важно е също да се анализира поведението при ускорение, спиране и завиване.

В съобщението от BMW се казва още, че новото 8 Series има толкова добри показатели най-вече поради факта, че се разработва в тясна връзка с BMW M8 GTE, предназначено за моторните спортове. Премиерата на M8 GTE ще се състои на 27 януари за 24-часовото състезание на Дайтона, САЩ. През лятото на тази година ще го видим и на Льо Ман. Познанията, натрупани по време на състезанията за издръжливост (FIA World Endurance Championship), ще бъдат директно използвани за разработката на серийните BMW 8 Series Coupe и споменатото по-горе BMW M8.

Тагове: