Илон Мъск потвърди, че в момента Tesla не работи по предварително обявената си електрическа кола за 25 000 долара, защото има „твърде много ангажименти“.

На Деня на батерията на Tesla през 2020 г. главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви, че Tesla ще произвежда електрическа кола за 25 000 долара.

Главният изпълнителен директор коментира в съобщението:

„Tesla ще направи завладяващо електрическо превозно средство за 25 000 долара, което също е напълно автономно“.

Той даде да се разбере, че тази нова цена се постига чрез усилията за производство на нови батерии и батерии на Tesla, което може да намали разходите за батерии с над 50 процента.

Електрическият автомобил Tesla за 25 000 долара, който често се нарича Tesla Model 2, бе оприличен на нов електрически хечбек, който Tesla планира да произведе в Gigafactory Shanghai в Китай и да изнася в световен мащаб.

През 2020 г. Tesla обяви плановете си за създаване на нов център за научноизследователска и развойна дейност в Китай за изграждане на електрически автомобил в „китайски стил“. През това лято Tesla започна да приема проекти за своя малък електрически автомобил, произведен в Китай, и малко след това започна да наема персонал за програмата.

По това време автомобилният производител пусна и ранен дизайн на малък електрически хечбек. Това накара мнозина да мислят, че това е посоката на дизайна и формата, към който Tesla се стреми в предстоящото електрическо превозно средство.

Миналата година Мъск каза на служителите на среща в цялата компания, че Tesla се стреми да пусне електрическа кола за 25 000 долара през 2023 г. и тя вероятно няма да има волан. Наскоро пък станаха ясни някои медийни съобщения, идващи от Китай, които твърдят, че производството на Model 2 може да започне непосредствено, но дори тогава изглеждаше, че това е малко вероятно да се случи.

Сега по време на анонса на печалбите на Tesla за четвъртото тримесечие на 2021 г. Мъск беше попитан от акционерите за състоянието на проекта за кола на Tesla от 25 000 долара и главният изпълнителен директор отговори:

„Е, в момента не работим върху колата за 25 000 долара. В един момент ще го направим, но имаме достатъчно ангажименти в момента, твърде много са, честно казано. Така че в един момент ще има“.

Така реално Мъск потвърди, че работата по новия модел е спряна. След това той добави, че модел от 25 000 долара няма толкова голямо значение, ако постигнете самостоятелно шофиране:

„Това е един вид грешен въпрос. Наистина това, което е изключително важно, е кога колата ще стане автономна? Мисля, че в момента, в който имаме автономен автомобил, цената на транспорта намалява драстично сама по себе си“.

Стойността на автономното шофиране е нещо, което главният изпълнителен директор повтори няколко пъти по време на разговора.

Снимка: CNSA/CLEP

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022