Красивото Ferrari 250 GTO Berlinetta постави нов глобален аукционен рекорд тази седмица, като наддаването за купето от 1962 г. достигна 38.1 милиона долара. Продажбата, която засенчва предишния рекордьор – състезателен модел от Формула 1 Mercedes-Benz W196R, датиращ от 1954 г., за който миналата година бяха платени 29.7 милиона долара, – се състоя в Калифорния в аукционната къща Bonhams. 
От този модел са били създадени само 39 коли, от които 35 са с каросерия от 1962/63 г. Различни модификации за отделните състезателни сезони доведоха до намаляване на броя на почти оригиналните автомобили, като Bonhams описа този конкретен пример като „17-ия от истинските 3-литрови 250 GTO“. 


 
Освен че поставя ценови рекорд, това Ferrari е и най-дългата индивидуално държана Berlinetta, която е била собственост от 49 години на едно и също семейство. Фабрицио Виолати купува колата през 1965 г., като в този момент тя вече е имала разнообразна състезателна история, започвайки с Tour de France Automobile през 1962 г. 
Тъй като всички останали модели GTO Berlinetta са претърпели корекции, за да се поправят щетите от състезанието през годините, колата за 38.1 милиона долара се оказа със звуково поразителна изпускателна система със страничен изход, различна от обикновените дълги ауспуси на други подобни Ferrari. 
Bonhams беше изчислила, че крайната продажна цена ще бъде някъде в рамките на 30–40 милиона долара. 

Снимка: Bonhams 

Виж още: Бихме искали да видим такъв Lamborghini Countach