В днешно време дизайните на автомобилните компании често се препокриват и е напълно възможно да се заблудим кой точно модел е минал покрай нас. Електромобилите внесоха така дългоочакваната глътка свежест във външния вид на превозните средства, но дали този път не води към изгубване на отличителната идентичност? Това би разбило сърцето на автомобилни производители от ранга на Ferrari. Но с представянето на хибридния модел 296 GTB властелините от Маранело ни показват, че тревогите ни са неоснователни.  

296 GTB е първият електрически модел на компанията, а името му е обвързано с факта, че автомобилът е оборудван с 2996-кубиков шестцилиндров двигател. Gran Turismo Berlinetta (GTB) пък вече е препратка към спортните модели от средата на 50-те години. Някои биха се пошегували, че това е италианската версия на Tesla Roadster, но си признаваме, че когато става въпрос за Ferrari, е малко повърхностно да говорим за версии. По-скоро можем да кажем, че е вдъхновена от Ferrari 250 LM от 1963 г. и Dino 246 GTS от 1974 г. Дизайнът е чист, детайлите са агресивно очертани и може би е една от най-компактните берлинети, които светът познава. 

Автомобилът е снабден с 120-градусов хибриден двигател Twin-Turbo V-6 на Ferrari, който е доста специфичен: както казахме, все пак моделът е хибриден, а решението да не се електрифицира предният мост помага да се спести от тежестта и да се запази динамична чистота на задното задвижване. Това, което ни прави впечатление, е, че почти липсват въздухозаборници. Всъщност те са интегрирани в задните калници, а активният спойлер, вграден в задната броня, позволява да се създаде притискаща сила до 360 кг при около 250 км/ч. 296 GTB може да се похвали с ускорение 0-100 за 2.9 секунди и максимална скорост над 330 км/ч. Задминавайки ви, няма как да пропуснете кръглите задни светлини, които са емблематични за Ferrari. Първите бройки от автомобила са планирани за 2022, а цената не е все още потвърдена, но се очаква тя да е около 300 000 щатски долара. 

Снимки: Ferrari

Виж още:  Porsche са готови да създадат саундтрака на живота ни