Главният изпълнителен директор на Аudi Руперт Щадлер е арестуван в Германия във връзка с "Дизелгейт". Той е най-високопоставеният служител, задържан до момента във връзка със скандала с вредните емисии, който хвърли в криза Volkswagen.

Шефът на луксозната марка на Volkswagen е бил задържан заради манипулациите с показанията за отделяните газове от дизелови коли на групата.

От компанията потвърдиха новината за ареста и допълниха, че "г-н Стадлер е невинен до доказване на противното".

„Заповедта за арест е на база опасения за укриване на доказателства”, заявиха прокурорите.

Миналата седмица от прокуратурата заявиха, че Щадлер и друг член на управителния съвет се считат за заподозрени от 30 май.

Германската прокуратура заведе дело срещу Щадлер миналата седмица по обвинени в измама и подвеждаща реклама във връзка с манипулираните тестови данни за отделени вредни газове при дизеловите автомобили на луксозното подразделение на Volkswagen.

През 2015 г. Volkswagen призна, че е използвала софтуер, за да манипулира резултатите на тестовете за вредни емисии на автомобили с дизелови двигатели в САЩ. Това отприщи най-голямата криза в историята на компанията и повдигна дебат за регулациите в автоиндустрията.

Прокуратурата разследва кой е отговорен за монтирането на незаконния софтуер в 80 000 коли на Volkswagen, Audi и Porsche в САЩ. През май Audi обяви, че има проблеми с вредните емисии на други 60 000 коли.

Разследването може да предизвика управленска криза в Аudi и в компанията майка Volkswagen, където Щадлер бе повишен през април до ръководител на продажбите на групата.

Тагове: