Сегментът на електрическите SUV модели получава нов участник в лицето на Drako Dragon: звяр с 2000 конски сили, който може да изпревари много от истински силните суперавтомобили там. Според прессъобщение от Drako колата е изградена "почти изцяло от въглеродни влакна", което е нещо доста рядко за SUV. Твърди се, че луксозният петместен автомобил попада в същата ценова група като неговите конкуренти, но не е ясно какви са тези съперници, тъй като луксозният SUV сегмент включва бензинови представители като Porsche Cayenne и Lamborghini Urus, както и EV модели като Rivian R1S.

Drako заявяват, че Dragon ще бъде на "цена, конкурентна на съществуващия супер-SUV сегмент". И тъй като този модел е рекламиран като хиперавтомобил, цифрите на ускорението са важни. Според Drako, Dragon може да ускори от 0 до 100 км в час само за 1.9 секунди, което съответства на първоначалните числа, рекламирани от Tesla за Roadster.

Също така се казва, че електрическият SUV изминава четвърт миля само за 9 секунди, докато скоростта достига 320 км в час. Drako Dragon може да генерира впечатляващите 2000 конски сили, надминавайки цифрата от 1914 конски сили, рекламирана от Rimac Nevera за 2.4 милиона долара, както и собствения Drako GTE на компанията, който може да достигне 1200 конски сили и от него само 25 единици успяха да слязат от поточната линия.

В сърцето на автомобила е DriveOS Quad Motor Powertrain, който получава помощ от собствено разработения хардуер на батерията и вътрешната архитектура на превозното средство DriveOS, която се рекламира като предлагаща прецизност на управлението в мащаб на наносекунди. Компанията не е споделила подробни подробности за Dragon, но това, което знаем досега, рисува картината на мощен впечатляващ луксозен електрически SUV, който ще се справи с конкуренти - както настоящи, така и бъдещи - от Ferrari, BMW, Audi, Tesla и Ford.

Но най-големият въпрос е дали Drako Dragon ще получи широко разпространение или ще има ограниченото издание, което беше дадено на GTE, неговия духовен предшественик. Ще получим всички отговори, когато Dragon бъде официално разкрит по-късно тази година. Резервациите за най-новото предложение на Drako ще бъдат отворени скоро и официалното разкриване ще се случи през следващите месеци.

Снимка: Drako

Виж още: Старите опции на Tesla ще струват още повече пари