Въпреки че електрическите мотори печелят все по-голям дял от пазара на мотоциклети, Ducati поля със студена вода идеята за собствен е-модел. Това е в ярък контраст с коментарите, направени от изпълнителния директор на Ducati Клаудио Доменикали през 2019 г.

Преди по-малко от две години Доменикали намекна, че Ducati вече е започнал работа по електрически мотоциклет и че светът може да очаква да види напредък скоро:

„Бъдещето е електрическо, не сме далеч от започването на серийно производство“.

Тези коментари разтърсиха индустрията, тъй като феновете се надпреварваха да си представят как може да изглежда електрически мотоциклет Ducati. Но сега компанията изглежда се дистанцира от всякаква форма на електрически прогрес в близко бъдеще. Вицепрезидентът за глобалните продажби на компанията и член на борда Франческа Милисия наскоро обясни, че е-моторите не са в плановете на компанията:

„Ще произведем ли електрически Ducati скоро? Не. Смятаме, че за вида машина, която произвеждаме сега, електрически мотоциклет не може да гарантира удоволствието, обхвата, теглото и т.н., които мотоциклетистите на Ducati очакват. Разглеждаме внимателно и други решения за нулеви или минимални емисии като например употребата на синтетично гориво.“

Коментарите на Mилисия идват в момент, когато електрическите мотоциклети започват да предлагат по-засилена конкуренция на моторите, задвижвани с гориво. Въпреки че все още са възпрепятствани от по-високите разходи, електрическите модели предлагат значителни предимства в работата благодарение на изключително високия въртящ момент от нисък клас.

Тъй като технологията на батериите напредва, електрическите мотоциклети като тези на конкурентния италианския производител на мотоциклети Energica вече предлагат обхват до 400 км.

Снимка: Ducati

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни