Илон Мъск изтри туит, в който намекна, че Tesla може да се превърне в най-голямата компания в света „само за няколко месеца“. 

Използването на Twitter от Мъск е обект на контрол от финансовите власти от известно време. Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) заведе дело срещу Мъск заради неговия скандален туит за „осигурено финансиране“ във връзка с неуспешния му опит да направи Tesla отново частна през 2018 г.

SEC прецени, че Мъск преувеличава, когато казва, че финансирането е „осигурено“. Тогава Tesla и Мъск постигнаха споразумение с комисията. Като част от споразумението Мъск се съгласи да се оттегли от ролята си на председател на управителния съвет и както Tesla, така и Мъск трябваше да платят по 20 милиона долара глоби.

Предполага се, че главният изпълнителен директор не е искал Tesla да плаща за проблема му със SEC и макар да не е могъл директно да плати частта от глобата на Tesla, той е решил да купи акции на стойност 20 милиона долара от компанията. По този начин той косвено е платил глобата на Tesla - макар че в крайна сметка е получил и около 71 000 допълнителни акции на Tesla в процеса.

Както по-рано съобщихме, Мъск в крайна сметка спечели пари поради скока на цените на акциите на Tesla миналата година. SEC също така помоли Тесла да контролира изказванията на Мъск в Twitter, за да не споделя материална информация, която може да повлияе на пазара.

Сега отново възниква скандална ситуация, тъй като Мъск е написал в Twitter нещо, което може да попадне в тази категория. Що се отнася до въздействието на пускането от Tesla на Full Self-Driving опцията върху оценката на автомобилния производител, Мъск каза, че има повече от 0% шанс Tesla да стане най-голямата компания в света. Това е нещо, което той е казвал и преди и не е важно за оценката на Теslа.

Снимка: Electrek

Виж още: Samsung бие Apple по нов параграф