Международната агенция по енергетика обяви годишния си доклад, в който отличава електрическите коли заради ролята им в борбата с глобалните вредни емисии. Според нея към 2040 г. по пътищата ще се движат 330 милиона е-коли, което е с 30 милиона повече от прогнозата, направена преди една година. Въпреки това предвиждането на организацията е консервативно в сравнение с това на Bloomberg, чиято прогноза е за 500 милиона е-коли и 40 милиона тежкотоварни е-превозни средства към същата година. За съжаление дори при повишените темпове на разпространение на е-колите през следващите пет години търсенето на петрол ще нараства с около един милион барела на ден до 2025 г. Цената на барел също ще скочи от 60 долара днес до 90 долара през 2030 г.

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

Нещо повече, поривът на е-колите ще бъде спрян от скок в популярността на джиповете. SUV моделите са един от най-големите замърсители за последните десет години, а продажбите им скачат от само 18 процента от всички коли през 2010 г. до 42 процента през 2018 година. Търсенето им е много голямо не само в САЩ, но и в Европа, Индия и Китай.

Изводът е, че макар разпространението на е-колите да расте, трябва да бъдат положени усилия за подобряване енергийната ефективност и на сегашните модели.

Виж още: 10 е-коли, които ще може да си купите в следващите 5 години