Шестмесечната средна пазарна капитализация на Tesla достигна 150 милиарда долара във вторник след четиримесечно плавно поскъпване на цената на акциите на автомобилния производител, което теоретично отключва опция за изплащане на няколко милиарда долара за изпълнителния директор Илон Мъск.

След това събитие Мъск придоби право на достъп до второто от 12 нива на опции, предоставени му в безпрецедентен пакет за заплащане, одобрен от акционерите през 2018 г. Бордът все още трябва да одобри това, преди да се задейства опцията за предоставяне.

Компенсационният план се състои от 20.3 милиона опции за акции, разпределени на 12 транша от 1.69 милиона акции. Тези опции ще се увеличават, ако Tesla постигне конкретни етапи на пазарната си граница, приходите и коригираната печалба. След като бордът сертифицира всеки основен етап, Мъск може да купи 1.69 милиона акции при рязко намалена цена от 350.02 долара за акция.

Въз основа на днешната цена на акциите от 1568.36 долара Мъск може да продаде 1.69 милиона акции за около 2.1 милиарда долара. Имайте предвид, че бордът на Tesla одобри през май първия етап, който отключи първия транш. Така комбинирано Мъск теоретично би спечелил около 4.2 милиарда долара въз основа на днешната цена на акциите. Въпреки това има важно предупреждение за всички тези спекулации: Мъск трябва да притежава тези акции най-малко за пет години, след като ги придобие, преди да упражни правото си да продава като изпълнителен директор.

Мъск все още не е използвал някоя от тези опции, показва документацията на SEC.

За достъп до първия транш от опции за акции пазарната стойност на Tesla трябваше да достигне средно за шест месеца 100.2 милиарда долара и 20 милиарда долара годишни приходи. За да постигне следващия етап, пазарната оценка на Tesla трябваше да се увеличи с още 50 милиарда долара и 35 милиарда долара приходи.

За да се класира за третия транш, пазарната стойност на Tesla трябва да достигне средно за шест месеца 200 милиарда долара при приходи от 55 милиарда долара.

Снимка: shutterstock; pikrepo

Виж още: Apple плаща по 25 долара на всеки с умишлено забавен iPhone

Тагове: